От х:

Днес в x:

Очното връща 4-ма със съмнение за глаукома за повторен преглед

Изображение 1 от 5

    4-ма от прегледаните днес 10 души в очното отделение на Хасковската болница са привикани за повторен преглед, заради отчетеното повишено очно налягане. Това може да е признак за заболяване от глаукома, обясни д-р Теню Тянков.

    Пациентите са прегледани в рамките на седмичната кампания на отделението за безплатни консултации. Те се извършват от 9 до 12 часа всеки ден до 13-ти юли. Вече има записани 80 души, посочи д-р Тянков.

    Решението за кампанията е взето след като при предишното й издание е потвърдена глаукома на 35-годишно момиче, чийто баща е ослепял от в следствие на същото заболяване. „Глаукомата е наследствено заболяване. Затова призовавам всички, които имат близки с тази диагноза, да си правят поне годишен профилактичен преглед.“, призова д-р Тянков.

    Доскоро се смяташе, че глаукома или зелена звезда е чисто очно заболяване, протичащо с намаление на зрението поради увреждане на очния нерв от високо очно налягане. Наблюдава се предимно при възрастни лица но според СЗО всички пациенти над 40 години подлежат на ежегоден контрол на вътреочното налягане. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване. Според най-съвременните схващания глаукомата не се разглежда като изолирано заболяване, а като група от невродегенеративни заболявания.

    Д-р Тянков се похвали и с новата придобивка в отделението - апарат за операция на перде с имплантиране на вътреочна леща. Самата интервенция се покрива по здравна каса, а пациентите плащат лещите си.

    Със свиването на индустриалното производство в региона като цяло и тежките травми бележат спад, обясни очният специалист. Все пак понякога нелепи ситуации могат да докарат тежки проблеми на хората. Такъв е примерът от снощи. 50 -годишна жена е приета в отделението с тежък кръвоизлив в окото след като го наранила с пластмасовата закопчалка на пердето при слизане от автобус.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ст
      старец с памперс
      9 -3
      12:54, 9 юли 2018
      Ей ммммммного пари му трябват на този Тянко....
    • 2
      43
      437218
      3 -1
      13:39, 9 юли 2018
      Къде и как става записването за преглед?
      • Кр
        Красимира Славова
        2 -2
        15:44, 9 юли 2018

        на телефон 038/ 606 728 или в отделението на място

    • 3
      Ха
      хаа
      6 -3
      16:38, 9 юли 2018
      тянко като го видя ми се повдига. Не ходете :)
    • 4
      83
      837621
      3 0
      11:33, 10 юли 2018
      Не ги е срам. Записали от първия ден 80 човека и не записват повече хора, а уж до петък ще преглеждат.Преработват се. Правят си само реклама. Всичко с връзки. Аман от фалшиви новини.
    Последни новини