От х:

Днес в x:

Иде нов световен гигант в автомобилостроенето

Нова стъпка към създаване на световен гигант в автомобилостроенето предприе групировката Фиат.

Автоконцернът потвърди вчера, че води преговори за изкупуване на повечето акции на европейското поделение на Дженеръл мотърс, предаде Асошиейтед прес.

Фиат също така съобщи, че обмисля евентуално отделяне на търговията си с автомобили, който да се превърне в ядро на нова компания.

Групировката Фиат обединява марките Фиат, Алфа Ромео и Ферари.

Фиат е също така в процес на придобиване (без плащане в брой) на американската автомобилостроителна компания Крайслер.

Новата автомобилна компания, която според Фиат ще има годишни приходи от 105 милиарда долара, ще изведе италианския производител на пазари, където досега е присъствал слабо или изобщо не е бил представен, включително Северна Америка, която традиционно е най-големият пазар за коли в света.

Сделката с Крайслер, която трябва да бъде одобрена от американския съд за банкрутите, ще даде на Крайслер достъп до технологията на Фиат за производство на малолитражни коли и двигатели.

Автомобилите и камионите на Крайслер ще се продават от Фиат чрез международната му дистрибуторска мрежа.

В Берлин ръководители на Фиат ще обсъждат тези дни офертата на Фиат за придобиване на голям дял в Опел, германското подразделение на Дженеръл мотърс.

За тази цел главният изпълнителен директор на италианската компания Серджо Маркионе пристигна в Берлин, където ще преговаря с германското правителство и с ръководството на Опел, предаде ИТАР-ТАСС .





Маркионе, които си поставил амбициозната цел да превърне Фиат в световен лидер на автомобилостроенето, и президентът на групировката Лука ди Монтедземоло неведнъж са казвали, че германската компания е "идеалният партньор" за тях.

Засега правителството на Германия преценява условията за евентуалната сделка и нейния потенциал.

Профсъюзите са настроени по-враждебно към кандидатурата на Фиат. Те смятат, че като предлага 750 милиона евро, Фиат иска за сметка на Опел да гарантира рискованото си партньорство с Крайслер.

Според немски медии има и други кандидати за сътрудничество с Опел. Сред тях е австрийско-канадската група Магна Интърнешънъл, която с подкрепата на руската компания Газ и банката Сбербанк предлага да инвестира пет милиарда евро.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини