От х:

Днес в x:

Местния парламент поиска запазването на специалността „туризъм” във Филиала, опозицията се разцепи

Изображение 1 от 2

    Местният парламент гласува с 32 гласа „за” и 6 въздържали се предложение към министрите на образованието Красимир Вълчев и на туризма Николина Ангелкова да се запази специалността „туризъм” във филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов в Кърджали.Точката в дневния ред бе включена от общинския съветник от БСП  Георги Кючуков.Ще припомним,че той публикува отворено писмо, в което се казва:”С недоумение научавам, че за учебната 2018/2019 година от държавния план-прием на ПУ - филиал „Любен Каравелов“, гр. Кърджали е отпаднала специалността „Туризъм“ и не е обявен държавен план-прием за нея. Предвид перспективите, свързани с развитието на културно-историческия туризъм в регион Източни Родопи, намирам това действие на МОН за крайно необмислено.Нарастващият брой хотели свидетелстват за все по-развиващ се хотелиерски бизнес в зоните за отдих край яз. Кърджали и яз. Студен кладенец. В добавка към това нека спомена и многобройните археологически забележителности, сред които несъмнено най-известен е АК „Перперикон“, удобният и бърз достъп до Егейско море  през прохода „Маказа“ – това благоприятства извънредно много развитието на туризма в региона на Източни Родопи.Налице е неотложната необходимост от добре подготвени кадри, които да предоставят туристически услуги.”.

    Общинските съветници от ГЕРБ Огнян Иванов и Гроздан Колев изразиха недоумение защо предложението на Кючуков не е разгледано от постоянните комисии и го обвиниха,че не е спазил процедури и срокове.Нещо повече Огнян Иванов обвини Кючуков ,като заяви :Смърди на див популизъм!

      Председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа ги репликира, че сроковете и процедурата са спазени.Председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров заяви,че предложението до министрите се прави по настояване на преподаватели от Филиала. Те са искали среща с градоначалника Хасан Азис ,но той отсъствал.

    Самият кмет бе категоричен:Адмирирам инициативата на колегите от БСП. Не изпитвам капка ревност. Още в понеделник ще предприема действия за срещи с министрите,както и с директорката на филиала за да решим въпроса, подчерта инж.Хасан Азис.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини