От х:

Днес в x:

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна по същество.

Състав на Специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски по обвинението за вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Според спецсъда няма основания за прекратяване или спиране на наказателно производство, не са налице нарушения в досъдебното производство и не са допуснати процесуални и съществени нарушения в обвинителния акт.

Съдът остави без уважение аргументите на защитата, че има съществени противоречия в обстоятелствената и диспозитива част на обвинителния акт.

Съдът счете, че няма основания делото да се гледа при закрити врати, да се събират нови доказателства, както и да се променя мярката за неотклонение на обвиняемите "подписка".

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за септември месец.

След края на съдебното заседание Москов коментира пред журналисти, че е доволен от това, че съдът е дал ход на делото, защото колкото по-бързо стартира, толкова по-бързо ще лъсне истината. По думите на Москов държавата е гарантирала имунизационния календар с ваксини, за което самата прокуратура е искала потвърждение от немската фармацевтична фирма "Санофи".

"Ако говорим за финансови параметри на имунизационния календар, то той е на плюс от 3 милиона лева", посочи Москов и добави, че не разбира и не приема обвинението си.

Той призова всички хора да се успокоят от всички "вещерства от делото", защото "им разритахме кочината". Москов изтъкна, че не съжалява за нищо, което е направил, тъй като с това е защитил финансовия, икономически и обществен интерес.

Бившият здравен министър отбеляза, че това, което ще стане ясно в хода на делото е, че българските граждани са получили същите като качество ваксини, каквито са получавали винаги. Освен това имунизационният календар бе спасен, а от всичко това България е получила и финансова изгода.

"Финансова неизгода имат хората, които стоят зад цялото това обвинение и ако може, нека Господ им прости затова, което са причинили в сърцата на много хора, които вероятно са се притеснявали от лъжите, които изговориха", отсече той.
Москов добави, че предстоят и насрещни искове срещу всички, които да насъсквали българското общество срещу ваксините. Според него хората са станали заложник на цялата тази "ченгиджийница, която беше свикнала държавата да се подчинява на търговските им интереси". "Когато държавата застана на мястото си, резултатите са тези", каза още той.

Адв. Менко Менков от своя страна заяви, че не би се отказал от министрите като свидетели, тъй като те не са казали нищо лошо и не могат да го направят. На въпрос ще се разпитва ли по делото премиерът Бойко Борисов, адв. Менков заяви, че не би се отказал от това си право.

Според него няма обвинение затова, че тези ваксини са навредили на гражданите. Обвинението е за това, че е внесен ДДС в бюджета.
"Това е първият ми случай в 25-годишната ми кариера, при който някой е обвинен, че внася ДДС в бюджета. Внасянето на ДДС в бюджета е станало от единия джоб на държавата в другия, по изричното становище на Министерство на финансите в лицето на Националната агенция за приходите", обясни адвокатът.
Адв. Менков допълни, че по договор за дарение с Република Турция се дължи начисление на ДДС. Другото обвинение е във връзка с това, че е извършена неизгодна сделка за дарение на ваксини.

Той отбеляза, че по делото прокуратурата е изследвала много внимателно приложението на тези ваксини и има писмо, че за всички употребени 100 000 ваксини от Турция, има общо 11 оплаквания - за сърбеж на ръката.

Вчера на първото част от разпоредителното заседание съдът прие предявените искови молби от страна на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД и Министерство на здравеопазването като допустими и отговарящи на закона.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини