От х:

Днес в x:

15 °C

Изобретение на НАСА отпреди половин век може да убие рака (видео)

Ферофлуидът е много странно нещо. Наистина е научна фантастика. Но е създаден в НАСА като начин за преместване на гориво в космоса. И някой ден скоро може да се използва, за да лекува вътре в тялото ви.

Засега употребата му е малко по-светска. И определено изглежда добре на видео. Образува шипове, които излизат при прилагане на магнитно поле и те приличат на извънземни структури.

Томас Уебстър е директор на Лабораторията по наномедицина в Североизточния университет. Във видеото той разказва за качествата на този необикновен материал.

Ферофлуидът е съставен от три основни компонента: магнитни наночастици (железен оксид), специално покритие, което държи тези частици заедно, и течна или водна основа.

Това, което прави ферофлуида вълшебен, е, че можете да използвате обикновен магнит, за да го местите от разстояние без използване на помпи или проводници. Така че е привлекателен за космоса или друга, дълбоководна среда - в среда, която не можете да докосвате или не можете да се доближите, обяснява Уебстър.

Първият ферофлуид е изобретен от инженер на НАСА на име Стив Папел в началото на 60-те години. Идеята му била, че ако добавите тези магнитни наночастици към горивото, можете да го местите с магнитно поле при нулева гравитация. Това приложение всъщност не се получило, но оттогава ферофлуидите се използват широко, в не толкова научнофункционални случаи. Можете да намерите ферофлуиди в твърдите дискове, защото около магнит, ферофлуидът почти става като твърдо вещество, като лепило, което запечатва нещата. В скейтбордовете ферофлуидите се намират в колелата, за да се намали триенето, а в говорителите материалът буферира вибрации, подобрявайки звука.

Но бъдещето му в биомедицината е наистина вълнуващо. 

Тъй като частиците във ферофлуида са толкова малки, те могат да проникнат вътре в клетките, включително в раковите клетки. Ако можете да изпратите магнитна частица в ракова клетка и приложите магнитно поле, тогава тези наночастици ще са нагорещят и могат да убият раковите клетки. Докато една нормална здрава клетка, не умира толкова бързо, когато температурате се увеличава, казва ученият.

Има и друго предимство.

Много конвенционални лекарства, които се използват при лечение на рак, ще убият раковите клетки извън тумора. Но ако можете да насочите магнитното поле и да фокусирате голяма магнитна сила в центъра на тумора, можете да използвате ферофлуид, който е вътре и да убиете вътрешността на тумора или иначе просто ще отскочи.

Приложенията са особено вълнуващи за мозъчните заболявания, защото ферофлуидите биха могли да помогнат на клетката, а не да я унищожат.

"При нервните заболявания понякога невроните не се свързват помежду си. Наблудавахме при нашите изследвания, че ферофлуид може да помогне на тази връзка. Ако ферофлуидите могат да помогнат на невроните да общуват по-добре, те биха могли да помогнат на хората да се възстановят от инсулт или да се справят с болестта на Алцхаймер. И това е много вълнуващо, защото нашите лекарства са много по-беспомощни при проблеми в мозъка в момента, отколкото при рак или инфекции."

Уебстър и неговият екип са изследвали ферофлуиди предимно на мишки. Все още трябва да се докаже дали те са достатъчно безопасни да бъдат прилагани на хора. И все още има много неща, които не знаем. Какво се случва, ако наночастиците в крайна сметка попаднат в органи, към които не се насочваме?

Уебстър казва, че са необходими повече изследвания, както и повече интерес от страна на медицинските компании."Ние в университетите можем да прекараме живота си, като изучаваме тези неща, но ако не развълнуват индустрията, те просто ще останат един материал, който е стархотен и не е постигнал успех."

Може да гледате страхотни клипове в ферофлуид в YouTube, но внимавайте, завършва видеото на Verge Science. Ферофлуидът може да омаже доста неща, така че, ако решите да играете с него сами, бъдет подготвени с ръкавици, защита на очите и дрехи, които няма да имате нищо против да се изцапат..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
14 ное 2019
Последни новини