От х:

Днес в x:

33 °C

Изобретение на НАСА отпреди половин век може да убие рака (видео)

Ферофлуидът е много странно нещо. Наистина е научна фантастика. Но е създаден в НАСА като начин за преместване на гориво в космоса. И някой ден скоро може да се използва, за да лекува вътре в тялото ви.

Засега употребата му е малко по-светска. И определено изглежда добре на видео. Образува шипове, които излизат при прилагане на магнитно поле и те приличат на извънземни структури.

Томас Уебстър е директор на Лабораторията по наномедицина в Североизточния университет. Във видеото той разказва за качествата на този необикновен материал.

Ферофлуидът е съставен от три основни компонента: магнитни наночастици (железен оксид), специално покритие, което държи тези частици заедно, и течна или водна основа.

Това, което прави ферофлуида вълшебен, е, че можете да използвате обикновен магнит, за да го местите от разстояние без използване на помпи или проводници. Така че е привлекателен за космоса или друга, дълбоководна среда - в среда, която не можете да докосвате или не можете да се доближите, обяснява Уебстър.

Първият ферофлуид е изобретен от инженер на НАСА на име Стив Папел в началото на 60-те години. Идеята му била, че ако добавите тези магнитни наночастици към горивото, можете да го местите с магнитно поле при нулева гравитация. Това приложение всъщност не се получило, но оттогава ферофлуидите се използват широко, в не толкова научнофункционални случаи. Можете да намерите ферофлуиди в твърдите дискове, защото около магнит, ферофлуидът почти става като твърдо вещество, като лепило, което запечатва нещата. В скейтбордовете ферофлуидите се намират в колелата, за да се намали триенето, а в говорителите материалът буферира вибрации, подобрявайки звука.

Но бъдещето му в биомедицината е наистина вълнуващо. 

Тъй като частиците във ферофлуида са толкова малки, те могат да проникнат вътре в клетките, включително в раковите клетки. Ако можете да изпратите магнитна частица в ракова клетка и приложите магнитно поле, тогава тези наночастици ще са нагорещят и могат да убият раковите клетки. Докато една нормална здрава клетка, не умира толкова бързо, когато температурате се увеличава, казва ученият.

Има и друго предимство.

Много конвенционални лекарства, които се използват при лечение на рак, ще убият раковите клетки извън тумора. Но ако можете да насочите магнитното поле и да фокусирате голяма магнитна сила в центъра на тумора, можете да използвате ферофлуид, който е вътре и да убиете вътрешността на тумора или иначе просто ще отскочи.

Приложенията са особено вълнуващи за мозъчните заболявания, защото ферофлуидите биха могли да помогнат на клетката, а не да я унищожат.

"При нервните заболявания понякога невроните не се свързват помежду си. Наблудавахме при нашите изследвания, че ферофлуид може да помогне на тази връзка. Ако ферофлуидите могат да помогнат на невроните да общуват по-добре, те биха могли да помогнат на хората да се възстановят от инсулт или да се справят с болестта на Алцхаймер. И това е много вълнуващо, защото нашите лекарства са много по-беспомощни при проблеми в мозъка в момента, отколкото при рак или инфекции."

Уебстър и неговият екип са изследвали ферофлуиди предимно на мишки. Все още трябва да се докаже дали те са достатъчно безопасни да бъдат прилагани на хора. И все още има много неща, които не знаем. Какво се случва, ако наночастиците в крайна сметка попаднат в органи, към които не се насочваме?

Уебстър казва, че са необходими повече изследвания, както и повече интерес от страна на медицинските компании."Ние в университетите можем да прекараме живота си, като изучаваме тези неща, но ако не развълнуват индустрията, те просто ще останат един материал, който е стархотен и не е постигнал успех."

Може да гледате страхотни клипове в ферофлуид в YouTube, но внимавайте, завършва видеото на Verge Science. Ферофлуидът може да омаже доста неща, така че, ако решите да играете с него сами, бъдет подготвени с ръкавици, защита на очите и дрехи, които няма да имате нищо против да се изцапат..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини