От х:

Днес в x:

Косата ни си има свой собствен живот

Една сутрин сме като принцеса от Disney в главата, а на следващата от огледалото ни гледа Баба Яга. И това не е просто лош ден за косата. Всъщност, тя преминава през естествен цикъл на растеж, състоящ се от три отделни етапа - всеки, от който променя структурата и външния й вид. Очевидно, косата ни си има свой собствен живот.

Фазите на космения фоликул

Най-забележителното в тях е първата фаза на растеж, известна като анаген, по време на която отделни космени фоликули растат за период от седем години.

Следва 10-дневен преходен период, известен като катаген, и тримесечен период на почивка, наречен телоген, когато косата пада.

След това космените фоликули остават неактивни в продължение на около три месеца, преди да се повтори целият процес. Всеки космен фоликул преминава през цикъла на растеж в различно време, защото в противен случай косата ще окапе изцяло едновременно, отбелязват от Independent.

От съществено значение е да се прави разлика между трите фази на цикъла, за да се гарантира, че се грижим за косата си по подходящ начин. По време на първия етап - анаген, косата трябва да бъде поддържана в най-добро състояние, защото тя ще остане в него от пет до седем години.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини