От х:

Днес в x:

Общините одобриха промените в Закона за устройство на територията за облекчение

Общините подкрепиха готвените промени в Закона за устройство на територията, които засягат изработването на подробните устройствени планове, така че да се олекотят процедурите при изграждането на техническа инфраструктура, която минава на територията на повече от една община или област.

Въпросът беше обсъден на заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

„Подкрепяме предложението за промяна в Закона, защото това ще доведе до редица облекчения и пестене на време. Още повече, че много от общините, включително Димитровград, имат вече действащ общ устройствен план. Целта на законопроекта е оптимизиране на процедурите по изграждане на обекти на техническата инфраструктура, които минават през повече от една община или са разположени в границите на повече от една област с оглед на синхронизирането им с общите устройствени планове на общините, през които те преминават“, аргументира позицията кметът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.-председател на НСОРБ.

Като пример той дава ситуацията с изграждането на завода на „Язаки“ на границата между общините Хасково и Димитровград. „Преминаването на захранващия кабел за електричество за завода беше свързано с процедури през двете общини - Хасково и Димитровград, те минаха в рамките на няколко месеца. А сега, при действащ общ устройствен план на Димитровград и липса на такъв в Хасково, това ще отнеме пет пъти повече време“, пресмята градоначалникът. Ако и двете общини имат ОУП обаче сроковете ще са регламентирани и всичко ще се случва още по-бързо дори и от преди.

С тази промяна, когато става въпрос за техническа инфраструктура - изграждане на електро или водопроводи например, няма да има забавяне за съответните инвеститори, смятат от ръководството на НСОРБ.

На заседанието си Управителният съвет разгледа и готвените промени в ЗУТ за разпоредбите за поставяне и премахване на преместваеми обекти, за които обаче не даде „зелена светлина“. Предложенията са по офанзивата на вицепремиера Валери Симеонов. Според НСОРБ ако промените се приемат във вида, в който са предложени, ще доведат до

много проблеми, особено по курортите, било то морски или планински. Общините например не са съгласни е предложението временните преместваеми обекти да бъдат с площ до 5 кв.м. и височина до 3 метра., като те не трябва да са трайно прикрепени към терена. “Това е неприемливо, защото няма как да направиш временен преместваеми обект със срок на действие 10 години, колкото е максимума по регламент.“

УС на НСОРБ възложи на председателя Даниел Панов да направи среща за обсъждане на въпросите по тези промени с главните архитекти на различни общини, като на нея присъстват представители и на малки, и на големи населени места, както и на курортните селища. След като резултатите бъдат обобщени, ще има становище на Сдружението.

Общините имат забележки и по проекта на Националната здравна карта, която не подкрепя. Според Сдружението отнемането на болнични легла от едни области и прехвърлянето им към други става без ясен регламент и обосновка.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини