От х:

Днес в x:

Тръмп смая канадците с историческа грешка – обвини Канада в подпалването на Белия дом през 1814 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна историческа грешка, обвинявайки Канада в подпалването на Белия дом по време на войната 1812-1815 г., съобщават СиЕнЕн и БиБиСи.

Канадците са шокирани след разпространената информация, че Тръмп попитал канадския премиер Джъстин Трюдо по време на телефонен разговор дали Канада е подпалила Белия дом.

Британските сили подпалват президентската резиденция по време на войната със САЩ от 1812 до 1815 г. Тогава Канада не съществува, а е част от британските колонии.

"Не подпалихте ли вие Белия дом", попитал Тръмп канадския премиер в телефонен разговор за новите мита, които САЩ наложиха на ЕС, Канада и Мексико.

Не е ясно дали коментарът е шега, но СиЕнЕн информира, че е последвала размяна на остри реплики, при която Трюдо е попитал как САЩ могат да оправдаят митата като въпрос от "националната сигурност".

"Просто е нелепо да се разглежда всяка търговия с Канада като заплаха за националната сигурност на САЩ", казал канадският премиер.

"Канада е установена като държава през 1867 г. Войната е през 1812...", написа потребител в "Туитър".

"Погледнете от светлата страна: Най-малко Тръмп знае за войната от 1812 г. и че по време на нея някой е изгорил нещо", написа друг потребител в социалната мрежа.

Отне 206 г., но най-накрая имаме президент, който показа желание да подведе Канада под отговорност за подпалването на Белия дом от британците, пошегува се друг потребител.

Кореспондент на "Ню Йорк таймс" се пошегува, че някои млади републикански изследователи обезумяло търсят информация в Google, за да видят дали наистина са участвали някакви британско-канадски звена.

Белият дом е подпален от британците през 1814 г. в разгара на войната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини