От х:

Днес в x:

Audi Q3: Отговор на тенденциите

В отговор на намаляващите продажби на големите SUV модели по целия свят, автомобилните производители се подготвят за ново поколение от компактни софтроудъри, насочени към по-достъпните премиум сектори на пазара. Вече видяхме как Ford представиха кросоувъра Kuga, а Toyota добавиха към гамата си Urban Cruiser. Сега и Audi са решили да се присъединят към този развиващ се сегмент, позициониран под настоящия средно голям Q5.

Новият компактен SUV ще бъде наречен Q3 и ще бъде произвеждан във фабриката на VW в Марторел, Испания - от 2011 година. Audi ще похарчат повече от 300 милиона евро в подготвянето на фабрика за производството на Q3, като годишно се предполага да бъдат произвеждани 80 000 бройки.

Q3 е описван като подобен на купе петврат SUV модел с позиционирането на седалките, големината на колелата и клиренса на типичен SUV. Стилът ще бъде доста силно повлиян от концептуалния Cross Coupe, показан през 2007 година. Компютърната графика, предоставена от специализираното издание MotorAuthority, показва, че дизайнерите вероятно ще се придържат към дизайна на прототипа.

Очакват се триврати и петврати версии, които ще бъдат базирани на същата платформа PW35, ползвана при хечбека Audi A3. По същия начин се очаква и част от механичния пакет да бъде идентичен. Двигателите ще включват 2-литров TFSI двигател с мощност от 200 к.с., , 3-литров турбодизелов V6 с мощност от 230 к.с., както и 3.6-литров FSI V6 агрегат с мощност от 285 к.с.

BMW също работят върху SUV модел с аналогични размери, който ще бъде наречен Х1. Land Rover също се очаква да пуснат серийна версия на стилния LRX. Mercedes GLK е малко по-голям и по-скоро отговаря класово на X3 на BMW. Но всичките гореспоменати модели са достатъчно близки по размери, така че да бъдат считани за конкуренти един на друг.




Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини