От х:

Днес в x:

Шерпите, които издирват Боян Петров, са достигнали Лагер 1, утре продължават нагоре

Четвърти ден продължава спасителната операция за един от най-именитите наши алпинисти - Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в Хималаите, където е бил на експедиция за изкачване на 8-хилядника Шиша Пангма, съобщава БНР.

Деян Петков, който отговаря за логистиката последното изкачване на Боян Петров, информира в ефира на "Хоризонт", че шерпите, които издирват Боян Петров, са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре. Двата непалски хеликоптера не са успели да излетят към връх Шиша Пангма, заради силен вятър. По други маршрути по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил" , уточни Деян Петков. Времето в района на издирвателната операция в момента е ветровито, с променлива облачност. Прогнозата е, че утре ще бъде по-добро времето за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. За съжаление, не са могли да излетят през деня и днес повече няма да правят опити за издирвателна операция по въздух, ще подновят опитите утре, допълни Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората в момента се обработва. "Правим всичко възможно, за да получим образ от земята" каза Петков, допълвайки: "Районъте много отдалечен и комуникацията изключително трудна".

Посланикът на Китай в България в момента дава пресконференция по темата за издирването на Боян Петров.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини