От х:

Днес в x:

Тръмп решава днес за Иран. Макрон: "Може да започне война"

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането на САЩ от договора, сключен през 2015 г. от водещите световни сили и Иран, може да доведе до война.

„Можем да отворим кутията на Пандора. Може да започне война“, каза той в интервю за германското издание „Шпигел“.

„Не мисля, че Доналд Тръмп иска война“, добави френският държавен глава. През април, когато Тръмп и Макрон се срещнаха във Вашингтон, френският президент се опита да го убеди да не се отказва от този договор. Подобна позиция споделят Германия, Великобритания и ООН. Русия също е против промени в споразумението.

Иранският президент Хасан Рохани категорично не приема преразглеждането на ядрената сделка и нарича подобни инициативи незаконни Той предупреди, че САЩ ще съжаляват, ако преразгледат договора и това ще се превърне в историческа грешка.

Рохани добави, че Иран има план за действие за всяко решение на Тръмп и обеща да предприеме ответни мерки.

Стопанинът на Белия дом смята сделката за безумна и заплашва да я развали, ако Конгресът и европейските съюзници до 12 май не подготвят промени в договора и не направят сериозни отстъпки, които, според Тръмп, не присъстват.

Американският президент дори заплаши Техеран да върне отменените по-рано санкции.

Доналд Тръмп ще обяви във вторник дали ще приведе в изпълнение своята заплаха да излезе от сключеното през 2015 т. споразумение с Иран, което регламентира ядрената програма на тази страна само за граждански цели и има за цел да възпрепятства Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Ако Тръмп се оттегли от договора, това може да подтикне Техеран да поднови своята ядрена програма за военни цели. Американският президент ще трябва да на прави избор така, че да изпълни своето предизборно обещание – да излезе от подписания договор между Иран и големите сили /САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Франция и Германия/. „Ще обявя своето решение за иранското споразумение от Белия дом във вторник, 14 часа, заяви той в съобщение в „Туитър“.

 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини