От х:

Днес в x:

"Новичок" се произвеждал в Чехия

"У нас е бил произвеждан и съхраняван "Новичок", макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Няма защо да се лъже за това",  заяви чешкият президент Милош Земан в интервю по телевизия Barrandov

Малки количества от нервнопаралитичния газ "Новичок" са били произведени и съхранявани в Чехия. Отровата е била тествана през ноември 2017 год в НИИ на министреството на отбраната в Бърно. След това веществото е било изцяло унищожено, пояснява Земан.

Земан обяснява, че чешкият отдел на противохимическа отбрана е длъжен да изучава отровните вещества, за да може да им противодейства.

Британският агент и бивш полковникот ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени на 4 март в Солсбъри. Жената вече се възстановява, но баща ѝ остава в критично състояние.

Според британските служби именно "Новичок" е бил използван от Русия за отравянето на Скрипаля. Великобритания твърди, че веществото е било произведено в град Шихани в Саратовска област. 

ОЗХО признават, че отровата би могла да е произведена във всяка страна. Те обаче изтъкват, че само Русия има мотив и възможност да изпълни подобно покушение.

Русия отхвърля тези обвинения. По-рано руски официални лица заявиха, че използваното за нападението в Англия вещество може да е дошло от Чехия, Швеция или Словакия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини