От х:

Днес в x:

Продават ни храна с по-лошо качество, плащаме и по-скъпо за нея

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това каза министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова по време на Международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, предаде репортер на БГНЕС. Палова се обяви против тази практика и каза, че е крайно време тя да бъде прекратена.

„Трябва да докажем, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделение на първа и втора категория, всички потребители сме равни. Равенството се изразява във всяко едно отношение“, заяви Павлова. Тя обясни, че по време на форума акцентът няма да е само върху храните, а и всички останали продукти. Министърът посочи, че освен чв храната е с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на изследване.

„43% от продуктите се продават на много по-висока цена. Тук говорим за завишение между 43 и 87% в сравнение с цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички трябва да се обединим, че това е дискриминация и е обидно“, коментира тя. В България проучването показва, че това е един от проблемите с най-голяма заинтересованост и е поставен на първо място. И затова с него се занимават всички институции. Трябва да се сложи край на тази практика и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете – Вера Йоурова ще сложи край на тази практика. Лиляна Павлова каза, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко.

„В българското мляко има наполовина фосфор, калий, калций. Питам се какво пият децата ни?“, каза още министърът. Тя подчерта, че в млечния шоколад, който се продава у нас не само има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които освен, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас.
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    4 0
    12:22, 2 май 2018
    Тая ДЕБЕЛАНА сега ли се сети за всички тия ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ Ами тово се говори от сумати години Или щото БОЙКАТА ЗАПЯ преди няколко дни песента за песента за лошете храни побърза и тя да се включи като ПАПАГАЛ Като я гледам не и личи да яде храни второ качество ОБИДНО и било на ЛИЛИТО ОБИДНО е и на нас че ги търпим още
Последни новини