От х:

Днес в x:

Президентът иска дата за присъединяване в ОИСР

България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и тази дата трябва да бъде в най-обозримо бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев след като проведе среща на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия. Втората среща между двамата се провежда в рамките на четири месеца, след разговорите на Румен Радев и Анхел Гурия в Париж през декември 2017 г.
Държавният глава призова постигнатите резултати и извървеният път от страната ни да бъдат признати. „Въпреки, че не е член на ОИСР, България прилага нейните стандарти и работи за това, тези стандарти да се прилагат и в нашия регион“, подчерта Румен Радев.
Като председател на Съвета на ЕС България не само полага усилия за по-доброто  сътрудничество между Съюза и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизирането на чувствителния  регион на Западните Балкани и за установяването на ценностите, принципите и практиките на ОИСР в Черноморския регион, посочи още президентът. По думите му получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР има регионално измерение и добавена стойност за цяла Югоизточна Европа и „ще даде силен сигнал за пътя, който трябва да се следва от останалите страни от нашия регион“.
България е член на около 10 различни комитети и участва в 12 инструмента в рамките на ОИСР, отбелязаха и Румен Радев, и Анхел Гурия. Страната вече е в семейството на Организацията и връзките стават все по-тесни, посочи генералният секретар. По думите на Анхел Гурия това води до още по-тясно сътрудничество по отношение на новите комитети и инструменти, към които се стреми България, и изрази готовността на ОИСР да подкрепи предприетите реформи и стъпките на страната ни за постигането на напредък, преди формалното започване на преговорите за присъединяване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини