От х:

Днес в x:

Турция осъди 14 журналисти на затвор

Четиринайсет души от опозиционния вестник "Джумхуриет" получиха присъди от 2.5 до над 8 години затвор по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде агенция "Франс прес". Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени от турския съд.

Собственикът на вестника Акън Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор.

Журналистите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според "Джумхуриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да сплаши една от последните независими медии в Турция.

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхуриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата.

В обвиненията срещу "Джумхуриет" имаше формулировки като "смяна на редакционната политика", подготовка на "насилствени и разделящи новини" и "интервюиране на лидери на терористични организации", пише Би Би Си.

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхуриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва АФП. В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от "Репортери без граници", Турция е на 157-о място от 180.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини