От х:

Днес в x:

След скандала в СДС: Не всички искат Лукарски

СДС винаги е била дясно-консервативна партия, но председателят ѝ Божидар Лукарски сега поставя на дневен ред идеологическата тема. 

Лукарски е загубил легитимност и доверие и иска да подмени дебата, това е мнението на бившия лидер на „сините” и настоящ член на ръководството им Емил Кабаиванов. 

В студиото на bTV в спор влязоха Кабаиванов, кмет на Карлово и бивш председател на СДС, който е част от опозицията и настоява лидерът Божидар Лукарски да подаде оставка и Юрий Колев, областен секретар на СДС-Варна, който е на мнение, че партията трябва да се влее в коалиция с НФСБ и лидер да е точно Лукарски. 

„Хората, които са го направили, не са в СДС или ако са, целта е да предадат партията”, подчерта той и припомни сложните отношения между СДС и ДСБ през годините с акцент върху „един човек, Иван Костов, който искаше лично да командва”.

„СДС от няколко години изпада в самоизолация, нямаме тези по основните въпроси на обществото”, заяви на свой ред Кабаиванов. Според него Лукарски е загубил подкрепа и това си е проличало вчера, когато 57 от 82 членове на Националния съвет са отказали да последват председателя извън залата в „Красно село” и са провели легитимно заседание с насрочване на конференция в Пловдив на 12 май, на която да се обсъжда оставката на лидера. 

„Това събиране вчера е нелегитимно. Вие в момента искате, грубо казано, да се продадете”, репликира го Колев. Според него атаките срещу Лукарски са започнали в момента, в който председателят е задал курс към коалиция с националистите.

Той допълни, че ясна разделителна линия между СДС и ДСБ е отношението към Истанбулската конвенция.

Оставката на лидера на СДС Божидар Лукарски ще бъде гласувана на 2 май в Пловдив, където ще се проведе следващото заседание на Националния съвет на партията. Това решение беше взето на заседание във вторник, на което се стигна дори до бой между подкрепящи председателя и тези, които искат оттеглянето му от поста. 

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини