От х:

Днес в x:

Freedom House: Демокрацията в България пада до нивото от 2003 година

Демокрацията в България продължава да се влошава за поредна година и пада до нивото, на които приблизително е била през 2003 година, отчита ежегодният доклад Nations in Transit 2018 на организацията Freedom House. Изследването анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави, и пътя им към демокрацията.
 
Според класацията на Freedom House страната ни заема осмо място сред 29-те държави. Рейтингът на България тази година отбелязва спад по само един показател – местно демократично управление, а останалите индекси остават без промяна. Това обаче се отразява на общия резултат, който през 2018 г. спада до 3.39 пункта спрямо 3.36 пункта през миналата година (при 1 най-добър, а 7 най-лош резултат). Така България се нарежда сред полуконсолидираните демокрации заедно с Унгария, Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина.
 
Страната ни на практика е имала най-добрата си оценка, откакто участва в изследването, през 2008 година - 2.86, а оттогава резултатите й се влошават. Най-лоши продължават да са оценките по отношение на корупцията и независимите медии, които са без промяна. Сравнително слаби са оценките и за националното демократично управление, както и на съдебната система. С "най-добри" резултати пък са показателите изборен процес и гражданско общество.
 
Проблемът с медиите 
 
Организацията изразява тревоги за състоянието на независимите медии в страната. То продължава да се влошава, разрушавайки способността на обществото да се противопоставя на фалшивите новини и речта на омразата и е малко вероятно да се подобри, пише в коментара на Freedom House. "Не е вероятно независимите медии и граждански сектори да постигнат значителен напредък, като се има предвид тенденцията да се увеличават речта на омразата, расизма и ксенофобията и да се ограничават дейностите и финансирането на неправителствените организации", пише в доклада.
 
Организацията посочва като проблем липсата на прозрачност на собствеността в медиите и сливането на медиите и политиката, медийните монополи и липсата на прозрачност на източниците на финансиране. През 2017 г. се наблюдава и връщане на натиска върху журналисти и медии от страна на политици и институционални участници, които се опитват да се намесят в редакционната политика. Сплашването на журналистите на живо по телевизията бележи нов и безпрецедентен феномен, отбелязва организацията.
 
И, разбира се, съдебната реформа, корупцията, злоупотреби с власт
 
Съдебната независимост и реформата са постоянни проблеми в България и остават активно контролирани от ЕС. Корупцията остава сериозен проблем в България на всички нива през 2017 г. според Freedom House. "Корупцията и провалът на върховенството на закона са възпиращ фактор за присъединяването на България към шенгенската зона на ЕС без пътуване без паспорт, въпреки че страната отговаря на техническите критерии - и корупцията е идентифицирана като най-проблематичния фактор за правене на бизнес в страната", каза още организацията.
 
Споменават се и примери за лошо управление и злоупотреба с власт през годината на най-високо ниво - като случаите с "Дунарит" и "Емко". "Такива примери демонстрираха слабата институционална среда и уязвимостта към произволни политически действия", коментират анализаторите.Очаквания за срив на управлението 
 
В доклада се посочва, че анализатори прогнозират, че управляващата коалиция бързо ще се срине след председателството на ЕС, което ще доведе до ранни избори. България пое ротационното председателство на съвета на 1 януари и ще го задържи до 30 юни.
 
Състоянието на региона
 
Докладът отбелязва, че през 2018 г. най-голям брой от проучваните страни са регистрирали спадове в 23-годишната история на проекта – общо 19 държави от 29. За втора поредна година има повече консолидирани авторитарни режими, отколкото консолидирани демокрации. Нападенията срещу опозиционните партии, пресата и организациите от гражданското общество се превръщат в норма за Централна и Източна Европа, докато разпространяването на нелиберални политики подкопават основите и перспективите пред демокрацията, се посочва в доклада. "Нелибералните политики се превръщат в новото нормално в Европа", коментира Майкъл Абрамовиц, президент на Freedom House.
 
Унгария е страната, която бележи най-силно понижение на рейтинга, а Полша е отбелязала понижения на оценките в най-много категории, както и втория по големина спад на общия демократичен рейтинг. Рейтингът на Сърбия също спада за четвърта поредна година, което заплашва статута ѝ на полуконсолидирана демокрация.
 
Добри тенденции пък се виждат в Македония, Узбекистан и Естония.
Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини