От х:

Днес в x:

Русия предупреди за опасност от ескалация със Запада, подобна на Кубинската ракетна криза

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин обяви, че Москва и Западът трябва да избягват риска от ескалация на сегашното им противопоставяне до равнището на Кубинската ракетна криза в началото на 1960-те години, съобщава "Франс прес".

"Важно е да се спре безотговорната игра за вдигане на залозите и да се спре употребата на сила в отношенията между държавите, за да не бъдат доведени нещата до втора Кубинска ракетна криза", подчерта Сергей Наришкин пред Московската конференция за международна сигурност.

Той имаше предвид кризата през 1962 година между Съветския съюз и САЩ, която доведе света до ръба на ядрена война. Карибската криза (както я наричат в Русия) е най-острата международна криза по време на Студената война, при която бяха разположени съветски установки за изстрелване на балистични ракети в Куба, която се намира на по-малко от 100 км от американския щат Флорида.

Кризата започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване информира американския президент Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова и завършва 13 дни по-късно на 28 октомври 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини