От х:

Днес в x:

Проблемът с учителите се задълбочава

"Комплексни са причините за отлив от учителската професия. Справяме се всяка година, но все по-трудно и по-трудно. Към този момент, в по-голямата си част училищата са окомплектовани с педагогическа колегия, която отговаря на изискванията за заемане на длъжността. В по-малките населени места се наблюдава това явление – един учител, който преподава по няколко предмета, да е правоспособен по първия предмет, по който е назначен, а по останалите, с които допълва своя норматив, да е неправоспособен. Но както в цялата страна, така и в област Бургас картината е почти една и съща. Средната възраст на колегите е 53-55 години и нагоре." Това каза за Радио "Фокус" - Бургас Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас.
 
По думите ѝ от една страна, отливът от учителската професия се дължи на поведението на младото поколение, от друга страна, работата със самите родители. Според нея несправедливо е заплащането на труда на учителя, въпреки че вече през тази учебна година възнаграждението се увеличи. Тя изрази надежда, че в близките месеци отново ще има увеличение.
 
Илиева каза още, че училищата в област Бургас по проект „Иновативни училища“ са 19. По думите ѝ в момента се провежда и мониторинг на територията на областта от страна на МОН, заедно с експерти от РУО-Бургас за тези училища, които провеждат иновацията си. За тази година вече е приключил срокът за кандидатстване. До 10 април ще се разглеждат подадените документи.
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини