От х:

Днес в x:

Селските кметове против частните гардове, искат приемни на младшите инспектори

Кметовете на селата у нас, които са обединени в Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/, се обявиха днес категорично против частната охрана в населените им места. Те смятат, че на гадовете няма да може да се разчита на 100 процента, а освен това, като респектиращи фигури виждат единствено униформените от МВР. Те излязоха със становище по повод промените в Закона за частна охранителна дейност, който влиза в сила през април, но преди два дни за него главния прокурор Сотир Цацаров и на президента Румен Радев сезираха Конституционния съд.

Друг фактор, който изтъкват кметовете в подкрепа на становището си, е двойният разход, който чака населението на селата-там, където кметът реши да наеме частна охрана. „Смятаме, че няма нужда да се плаща двойно. Защото един път плащаме от данъците си за работата на полицията, а втори път ще трябва да се плаща и за фирма охранител. Това, според нас не е нужно“, коментира кметът на хасковското село Брягово, който е председател на Националното сдружение Делчо Митев.

“С колегите сме категорични, че можем да се доверим на охраната, която осъществява полицията по селата. А също смятаме, че частната фирма ще бъде назначена от кмета на общината, няма да се  съобразяват с нас. А това може да доведе и до спекули. Пък и няма в крайна сметка да има ефект, защото охраната от фирмите, нямат такива правомощия, каквито са дадени на полицаите.“, посочи още кметът на Брягово, въпреки че призна, че патрулка навестява селото на около две седмици. В Брягово обаче няма нито една кражба от началото на миналата година до сега, отбеляза той.

По повод липсата на достатъчно ресурс в редиците на МВР, който да покрива по-щателно малките населени места, коментиран тази сутрин от директора на ГД “Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, Митев посочи, че кметовете имат предложения. Според тях трябва да се намали обема на чисто техническата работа на младшите районни инспектори, за да имат повече възможности те за оперативни действия.

„Районните, които отговорят за селата са се превърнали в писарушки, затрупани са от бумаги. Това изяжда време, което те могат да използват да са сред хората в селата“. Според селските управници освен намаляването на чиновническите задължения, младшите инспектори трябва да получат и правото сами да редят нощните си графици. Така те ще могат по-често да обхождат селата поетапно и в малките часове на денонощието. Кметовете настояват и ежеседмично районните да имат по график приемен ден във всяко село, за което отговарят.

Селските управници искат и промени в НПК, защото ако кмета го нападнат след работно време, той трябва да води гражданско дело."Имаме колеги, които са патили - водят граждански дела, защото са нападнати докато решават проблем в селото. Случват се и битови скандали в семействата, пожари, наводнения, не сме защитен след края на работното време.", посочва от името на колегите си Делчо Митев.

Становището Националното сдружение на кметствата ще бъде ще бъде предадено на Парламентарната комисия по местно самоуправление, посочи председателят му.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    12
    123
    13 -1
    18:35, 14 мар 2018
    Защо говори кметЯ глупости? В неговото село имаше откраднат валяк и багер от братя Стефан и Вълко Милеви Вълкови!
    Това, че кмета не е уведомен не е работа на полицията да го уведомят!
    Той отново не е запознат, защото се интересува само и единствено от неползвани ниви.
    Ами да си погледне гробищния парк, че е изровен от домашни прасета, и че има 10-15 кучета свободни в оборите и непозволяват на жителите на с. Брягово да го посетят.
  • 2
    12
    123
    15 -2
    18:39, 14 мар 2018
    Нали имаше камери в това село! Всичко се знаеше и виждаше. Но трябва да си седиш на кметския стол и от време на време да поглеждаш в монитора. Не в пазвите!
  • 3
    Ga
    Gadove
    16 0
    18:47, 14 мар 2018
    Оправете си грешките. Как може. Написали сте гадове.... Поредно излагане записвате....
  • 4
    Qw
    QWERTY
    13 -2
    19:05, 14 мар 2018
    Тоз смешник пожизнено ли е кмет.
  • 5
    Дя
    Дядо
    17 -2
    19:17, 14 мар 2018
    Аз искам да попитам!Тези така наречени ,Охранители или казано на просто пазачи с някаква униформа даже нямат и права за проверка на личните документи,а камо ли да спрат автомобил за проверка-каква дейност вършат ?Освен да си взимат паричките друго нищо.Даже и пищовите дето носят не им са позволени да използват освен за лична отбрана за друго не могат.Нямат права никакви.Само мнение изказвам и питам за какво са по селата.По добре местни доброволци от ,пазачите в униформа.Вие как мислите??
    • Ва
      васил
      2 0
      10:04, 15 мар 2018
      местният доброволец има ли право да ми изиска документи май си противоречите .то вярно в чуждо село и керемидите БЪХТАТ но не останаха
  • 6
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    16 -3
    20:23, 14 мар 2018
    Всички тия Делчови приказки са АЛАБАЛИЗМИ Не може Районния полицай да предотврати нарушенията даже и денонощно да КИСНИ по селата той също е човек и има нужда от почивка За частните фирми да не говорим имаше една такава която уж охраняваше МАНУЕЛА а се оказа че гардовете крадяли стока Интересно е че в тая държава няма хора които правилно да преценят СИТУАЦИЯТАи да вземат адекватно решение А дотогава дядовците по селата ще ги избиват а бабите изнасилват ама на Делчо хич му не е през оная работа той си СПИНКА в ГРАДА при баба ДЕЛЧОВИЦА и сладко ПОХЪРКВА
  • 7
    Би
    Бивш плицай
    18 -2
    21:37, 14 мар 2018
    Този смешко винаги е пречел на полицията. Като му пратехме призовка да я връчи на някой ром от селото той го криеше. Казваше, че го няма. Веднага отиваме и намираме ******а и той разказва за калимерата с кмета.
  • 8
    Ке
    Кенанския Майумн
    3 -5
    23:59, 14 мар 2018
    Гяурa без Ага не може :)))
  • 9
    Ке
    Кенански тигър
    5 -1
    08:33, 15 мар 2018
    В случая който и колкото и да рита този закон или наредба за частните охранители ще се приеме, ако в селата живеят 1 млн.хора умножено поне по 5 лв са 5 млн на месец, по 60 млн на година, това първо и второ припомнете си кой има най-мощната частна охранителна фирма в България и ще разберете каква е цялата схема-добрутру и добре дошли в маймунарника!
  • 10
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    3 -1
    09:51, 15 мар 2018
    Ами аз тогава да попитам ----в хасково има ли ОФИС нва фирмата РАПОН опаааа извинете на ИПОН Ако има значи ДЯДОВЦИТЕи БАБИТЕ вече да са спокойни А на Делчо и групата препоръчваме да започнат ПОДПИСКИТЕ против ИПОН
  • 11
    Ха
    Хасковлията
    4 0
    10:40, 15 мар 2018
    Здравейте КАУНИ!
    Не напразно ,така ни казват - защото сме такива. Защо скачате срещу Митев ,а не виждате истинският проблем - НЯМА ДЪРЖАВА!!! Толкова е просто , като повечето драскачи тука - щом ще ни пазят частни гардове, значи полицията не си върши работата.
    Или трябва да плюем по всеки, който не е съгласен с идиотските изпълнения на ГЕРБ-ДЖЕНДЪРската хунта?
  • 12
    Дя
    Дядо Щукар -зоодоброволец
    1 -1
    18:57, 15 мар 2018
    Хасковлийски против частните охранители съм но полицията не е слънце да огрее и през деня и ноща а и крадците не и пускат смс -и кога и къде ще крадът Аз ще питам -колко дни и нощи Делчо ходи по селските улици Колко нощи е ходил по улиците като кмет който има разрешение за носене на оръжие и има такова --- вероятно изобщо не е ходил Но иначе редовно нощем си е в града и спинка при баба Делчовица както пише ЕЖКО- БЕЖКО Ами най елементарнот да вземе да организира по младите мъже в селото да състави график за дежурстно и да обекалят улиците за това не се изисква кой знае колко ум ама се иска работа а не ПРАЗН приказки
  • 13
    Ха
    Хасковлията
    1 0
    13:08, 16 мар 2018
    Дядо, не си ме разбрал. Защо според теб, Митев трябва да обикаля с пистолет в ръка, денем и нощем по селото? И защо, според теб, трябва да организира "опълчение" ?
    Явно го познаваш лично, затова ще чакам отговор.
  • 14
    Дя
    Дядо Щукар -зоодоброволец
    1 0
    21:14, 16 мар 2018
    Хасковлийски Ще ти кажа следното--- На времето от МВР разрешиха всички кметове да получат разрешение за носене на късо оръжие По стар български ОБИЧАЙ общината се сагласи да плаща наема и всички кметове се ВЪОРЪЖИХА при условие че ще оказватсъдействие на ПОЛИЦИЯТА при опазване на обществения ред в поверените села и ще участват при задържане на бандити и крадци От тук следва че този пистолет не е даден като АКСЕСОАР а за вероятна защита на носещото го лице Тази защита няма да е в КАБИНЕТА а при дневен или нощен ОБХОД на селото от КМЕТА Относно опълч„ението---против съм частни фирми да поемат охраната но ако закон разреши ДОБРОВОЛЧЕСКИТЕ ОТРЯДИ образувани във всяко село да поемат нощни обходи и охрана на селата под ръководството на кметовете това ще е добре

Видеа по темата

Още новини

Последни новини