От х:

Днес в x:

Съдят собственик на 145 автомобила за данъчни измами

Собственик на 145 автомобила е даден на съд за престъпления срещу данъчната система на държавата. Той е обвинен в укриване на данъци за 25 хил. лева.

Сл. Славчев е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Монтана.

През 2013 г. обвиняемият Славчев започнал да се занимава с регистрация на леки и товарни автомобили на свое име в КАТ при ОД МВР-Монтана. Обичайно те се управлявали от други лица, предимно румънски граждани, въз основа на издавани от негово име пълномощни, в качеството му на собственик.

През периода от 11.07.2013 г. до края на 2014 г. обвиняемият, като физическо лице, регистрирал на свое име 122 броя леки и товарни автомобили.

Съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси, регистрираните МПС подлежат на данъчно облагане, а данъкът се дължи от техния собственик. Освен това към онзи момент действала и разпоредба, съгласно която в двумесечен срок от регистрацията, той бил длъжен да подаде данъчни декларации, на базата на които се определял размерът на задължението.

В хода на досъдебното производство е било установено, че обвиняемият Славчев не декларирал пред органите на Община Лом придобитите и притежавани от него като физическо лице превозни средства през периода 2013 г. и 2014 г., като по такъв начин укрил и избегнал плащане на дължими данъци. С действията си той извършил данъчно престъпление, като за периода 11.07.2013 г. до 31.12.2016 г. размерът на укрития данък възлиза на 20 720,24 лева.

На 26.04.2014 г. Славчев регистрирал търговско дружество, което се занимавало с различни търговски сделки. За периода от 05.11.2014 г. до края на 2014 г. фирмата придобила 23 автомобила, в това число и едно ремарке.

Като собственик на дружеството той отново избегнал установяване и плащането на данъчните задължения за тези превозни средства. Укритият данък за периода 05.11.2014 г. до 31.12.2016 г. е в размер на 4 306,56 лева.

Разпитан като обвиняем по досъдебното производство Славчев не се признава за виновен, като заявява, че нищо не дължи на държавата и че същата, ако има претенции към него, да си събере вземанията от автомобилите или от всяко друго негово движимо и недвижимо имущество.

За извършени от него престъпления срещу данъчната система на държавата Славчев е привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд с внесен от Окръжна прокуратура – Монтана обвинителен акт. Предстои насрочване на делото от съда.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини