От х:

Днес в x:

"Фонд бягство" - лъжа или необходимост?

Макар бракът да продължава “докато смъртта ни раздели” наивно ли е да откажем да се подготвим за най-лошото с тайна банкова сметка?

Наскоро този въпрос бе поставен от жена, чиято приятелка споменала за своя “фонд бягство”, в случай че и се наложи да напусне съпруга си.

Приятелката заделяла по 200 паунда месечно и държала това в пълна тайна от съпруга си, макар да се радвала на щастлив и хармоничен брак. Тя вярвала, че наличието на нейни собствени тайни средства е важно, ако по някаква причина се наложи да напусне съпруга или дома си.

Мнозина обаче намират идеята за “фонд бягство” за ужасяваща.

Под поста на жената се появили следните коментари:

“Никой от нас няма тайни спестявания. Идеята за “фонд бягство” предполага липса на ангажираност и вяра в брака. Ужасна идея, която подкопава устоите на брака, като дългосрочен ангажимент.”

“Никога не бих направила подобно нещо, ще бъда опустошена, ако разбера, че съпругът ми има таен “за всеки случай, ако бракът ми се разпадне или спра да я обичам, защото съм намерил някоя по-добра” фонд.”

Други разкриват, че макар да заделят средства във “фонд бягство”, не гледат на него като на възможност за измъкване.

“Няма нищо лошо в това да имаш свои собствени спестявания, да ги наричаш “фонд бягство”, е лудост.”

“Нямам “фонд бягство”, а авариен фонд”, пише друга жена.

Някои хора твърдят, че “фонд бягство” е необходимост и ключът към щастлив брак.

Според Дейзи Гудуин, тайните средства са задължителни за омъжената жена – тя не смята, че е възможно да си щастлив в брака си, ако си напълно зависим от партньора си.

“Вярно е, че бракът се основава на ангажираност и отдаденост – да споделяш всичко в добро и зло, в бедност и богатство.....но е много по-лесно да спазиш това обещание, ако разполагаш с достатъчно средства да избягаш, в случай на нужда”, казва тя.

Дали обаче нейният избор не е вид лъжа? Макар, според Гудуин, тайните спестявания да подсказват пресметливост, те не означават, че искате да напуснете брака си, а трябва да се приемат като средство за изпускане на парата, като уверение, че “ако нещата станат трудни, вие продължавате на бъдете част от този брак, защото така искате, а не защото нямате друг избор.”

Според изследване, проведено от банка, близо 1/5 от хората имат тайни от партньорите си банкови сметки. Същото проучване обаче открило, че 1/5 от хората биха напуснали партньорите си, ако открият, че те имат “финансова тайна.”

“Тайните банкови сметки и дългове са неща, които сероизно засягат доверието и близостта в една връзка. Тук не става въпрос за парите, а за това, че са държани в тайна”, казва един от експертите, анализирали резултатите от изследването.

Друго изследване сочи, че 78% от хората смятат за важно да знаят всичко за финансовото състояние на партньорите си.

И така, “фонд бягство” - лъжа или необходимост?

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини