От х:

Днес в x:

Съдят шест бивши шефове в "Напоителни системи"

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителни актове срещу 6 бивши длъжностни лица от ръководството на "Напоителни системи".

Те са били изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Двама от тях - бившите изпълнителни директори Стайко Ганчев и Ивайло Първанов, бяха обвинени първи, още миналата година.

Ганчев е обвинен, че през 2012 г., като изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД, е сключил неизгодна сделка с "НС Агро" АД - гр. Добрич, от което е произлязла вреда за дружеството в размер на 20 000 лв. Също така, че умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество и е ощетил предприятието в размер на 1 201 588,53 лв., представляващи сумите, изплатени по приетите фактури и заплатени законни лихви за забава, съдебни разноски и разноски по изпълнителни дела.

Според прокуратурата той е подписал приемо-предавателни протоколи за резултати от изпълнението на договора и фактурите, без отчетената работа да e била действително извършена от "НС Агро".

Двама членове на Съвета на директорите на "Напоителни системи" - Ал.Х. и Е.Г., в съучастие с Ивайло Първанов - изпълнителен директор, пък са обвинени в присвояване на 69 601,29 лева през 2015 г. Парите представляват разликата между изплатеното брутно възнаграждение и полагащото се, съгласно Правилника за реда за управление на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала /ПРУПДТДДУК/, възнаграждение на членовете на Съвета на директорите и Изпълнителния директор.

Първанов е обвинен и за това, че в периода от края на 2014 г. до средата на 2016 г., при условията на продължавано престъпление със 79 деяния, като Изпълнителен директор на "Напоителни системи" , съзнателно е сключил неизгодни сделки и от това са произлезли вреди в общ размер на 596 784, 56 лв. за предприятието.

Друг изпълнителен директор на дружеството през 2013 г. - Б.В., е предаден на съд за това, че съгласно договор за възлагане на управлението е присвоил чужди пари, собственост на "Напоителни системи" ЕАД - 13 361.03 лв.

Б.В. е обвинен и за присвояване на чужди вещи, поверени му да ги управлява - два преносими компютъра, собственост на "Напоителни системи", единият на стойност 1756, 66 лв., а другият - на стойност 3200 лв. Обвиняемият е издал заповед компютрите да се бракуват, без да са налице основанията за това.

Вещите били снети от отчет и преминали във владение съответно на финансовата директорка Н. Ж. и на изпълнителния директор Д. М.

Още един - Д. И., е обвинен, че в периода 2013-2014 г., като изпълнителен директор на дружеството, съзнателно е сключил неизгодни сделки и от това са произлезли вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лв. за "Напоителни системи".

Всички обвиняеми са на свобода с мярка за неотклонение "подписка". По делото са разпитани 16 свидетели.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.                               

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини