От х:

Днес в x:

Хората, които имат сестри, са по-големи оптимисти

Когато човек има сестра, е по-щастлив и гледа на живота по-оптимистично, отколкото когато има брат, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Когато човек расте заедно с поне едно момиче в семейството, той по-успешно се справя с проблемите, показало още изследването. Дъщерите създават по-голяма спойка между членовете в дадено семейство и ги насърчават да изразяват емоциите си.

Автори на изследването са проф. Тони Касиди от Университета в Ълстър и изследователи от университета "Де Монтфорт" в Лестър. Те са убедени, че сестрата е гаранция за добро психично здраве.

Освен това момичета, които имат сестри, са по-независими и по-амбициозни. Ефектът на сестрата е по-силен при деца на разведени родители, което показва, че сестрите могат да разчитат една на друга, когато родителите се разделят.

Положението на децата, които имат братя, е по-тежко, отбелязва проф. Касиди. Момчетата са естествено склонни да не споделят, но когато в семейството има и момичета, мълчанието им принудително се нарушава.

Експертите разпитали 571 души на възраст между 17 и 25 години, като се интересували от състава на семействата им и емоционалната близост между отделните членове.

Единствените деца имали средни стойности, що се отнася до щастието и оптимизма. Те също имали пълноценен социален живот, както и хората със сестри или братя, но той обикновено идвал отвън, а не от семейството.

Резултатите от изследването днес ще бъдат представени на годишното заседание на Британското дружество на психолозите в Брайтън. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини