От х:

Днес в x:

Светила в хирургията спасиха живота на 4-месечно бебе

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас - детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и проф. Никола Владов от ВМА.

Те обединяват усилия в първите дни на 2018-та година и извършват резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина.

Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от "Пирогов".

В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов. Двамата обединяват усилия в името на живота и здравето на малката пациентка, а резултатът от доброто сътрудничество не закъснява. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на "Пирогов".

Не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка - тя ще води нормален начин на живот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини