От х:

Днес в x:

Хасково на опашката по прозрачност на управлението

Община Хасково е класирана на опашката според третия Индекса на Местната система за почтеност. При обща стойност на Индекса за страната от 3, 29 точки, Хасково е на дъното с резултата от 2,29. В челото на класацията за трета поредна година е Бургас с индекс от 3.74 точки. Данните бяха изнесени днес от Асоциация „Прозрачност без граници”. С представянето на тазгодишните резултати Асоциацията отбелязва Международния ден за борба с корупцията.

Индексът на Местната система за почтеност в България извършва ежегодна сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, роля и значението на ключови институции на местно ниво, като бщински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съд и полиция. Той се съставя от набор показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната.

Като прозрачност кметската институция в Хасково е оценена с 2,29 т. и отново е на последно място в класацията сред всички областни центрове.

Наличието на прозрачни процедури при наемането на външни изпълнители и контролът върху доставчиците на публични услуги са сред индикаторите, които бележат подобрение през 2017 г с 3.85 пункта в страната при настоящия Индекс. Най-добра практика в това отношение регистрират кметските екипи на Бургас, Враца, Габрово, Плевен, Русе, София. Слаби резултати обаче по този показател за втора поредна година регистрират общините Варна, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Силистра и отново Хасково.

Най-висока оценка за почтеност получава през 2017 година за работата си Общинския съвет на Бургас, който събира 4,33 точки. За сравнение Хасковският парламент е с 2,80 точки и е на предпоследно място.

Малко по-добре стоят нещата от Хасково в Индекса на местната система за почтеност при политическите партии. В този отсек от проучването сме на 16-то място.

В контекста на Местната система за почтеност са изследвани функции на съдебната система, които са свързани с осъществяване на контрол върху работата на изпълнителната и местната власт и техните администрации, за осигуряване на защита на интересите на гражданите и бизнеса от практиките на лошото управление и злоупотребата с власт. Приносът на съдилищата към местната система за почтеност за 2016 г. и оценен посредством комплекс от 18 индикатора в трите изследвани измерения – капацитет, роля и управление. Най-добре се справят съдилищата в градовете Враца, Габрово, Разград, Русе, Смолян, Хасково и Шумен, а значително по-зле за втора поредна година в Кюстендил, Варна и Пазарджик.

Резултатите показват, че степента на прозрачност във взаимодействието на ОД на МВР с гражданите е висока почти в цялата страна. Хасково е на 11-то място.

Хасково е на 22- ро място сред 28 те области за влиянието на бизнеса в превенцията на корупцията. Оценката в Индекса е сумирана по три показателя: независимост на местния бизнес от решения на местната власт, неправомерното влияние на местните управленски органи върху работата на фирмите и способността на бизнеса да отстоява своите интереси, когато е засегнат от незаконосъобразни решения на местните власти съдебни спорове и арбитраж. В рамките на тазгодишното изследване се отчита, че определено има тенденция чрез непрозрачно взети решения местните власти да дават предимство на определени фирми при провеждане на обществени поръчки или отдаване на търгове и да затрудняват затруднения за други. При анализа Хасково влиза в негативния списък на примерите.

Медиите от Хасково горе-долу отсрамват града при общото сформиране на Индекса за почтеност, като се нареждат 16-то място.

По показателя в изследването -индекс на гражданското общество, водещи позиции в класацията през тази година заемат София -3,98т., Стара Загора 3,97 т. и Варна -3,35т., а на последни места са Сливен -2,60 т, Хасково 2,59 т., Монтана и Кюстендил.

Изследването през 2017 година потвърждава констатираните и през 2016 година проблеми – недостатъчна финансова устойчивост, слаба активност на гражданските организации в иницииране на антикорупционни политики на местно ниво, недостатъчна свобода и независимост за осъществяване на мониторинг върху дейността на институциите на местна власт.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Шу
    Шуро Баджанаков
    11 -1
    19:45, 8 дек 2017
    "Проблемът с Хасково е в недостатъчно доброто отчитане на потенциален конфликт на интереси и недоброто познаване на инструмента етичен кодекс и как да се прилага", каза Катя Христова от "Прозрачност без граници".
    Къде ли са открили конфликт на интереси?!?
  • 2
    Сс
    сссссс
    5 -2
    14:31, 9 дек 2017
    Почтеност в кметството в Хасково -несъвместими понятия!!!!!
  • 3
    12
    123
    4 0
    15:55, 10 дек 2017
    Нали се борихме за прозрачна община,а какво стана?! Никога повече ГЕРБ в Хасково! Да си върнем стария кмет,за да оправи бакиите на дядото и шуробаджанаците!
Последни новини