От х:

Днес в x:

Китай отпусна още 52 стипендии за наши студенти

Отпускат допълнително 52 стипендии за обучение на български студенти в Китай. 

Това стана ясно по време на среща между държавния глава Румен Радев и заместник-председателя на Китайската народна политическа консултативна конференция Чен Юан и водената от него делегация. 

Политическият консултативен съвет на китайския народ е държавен орган, който чрез политически консултации и сътрудничество участва активно в управлението на държавата, съобщиха от администрацията на президента.

Румен Радев покани повече китайски студенти да изберат да се обучават в българските университети.

"Между България и Китай има отлични политически отношения, основаващи се на взаимно доверие и уважение. Нашето желание е тези отношения да намерят израз и в практически измерения, включително и чрез осъществяването на големи инвестиционни проекти", заяви държавният глава.

Разширяването на туристическия обмен е сред основните приоритети на двустранното сътрудничество. Румен Радев заяви, че ако китайската държава открие директна самолетна линия до България, това ще доведе до засилване на туристическия поток".

В България има консенсус и политическа воля за всестранното развитие и задълбочаване на приятелското партньорство и сътрудничество с Китай и изпълването им с конкретно съдържание.

"България подкрепя инициативата на президента Си Дзинпин "Един пояс, един път", която цели подобряване на свързаността между Европа и Азия и желае да бъде част от нея. Обща беше позицията, че е необходимо двустранният потенциал за сътрудничество да се реализира по прагматичен и ефективен начин чрез инвестиции в български индустриални и технологични зони, логистични бази, производствени мощности и научно-развойни центрове.

Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е и възможност за задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство ЕС-Китай. "България подкрепя и високо оценява инициативата за сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа "16+1" и участва в различните й формати", каза Румен Радев. Той допълни, че нашата страна ще бъде домакин на следващата такава среща през 2018 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    теодора
    1 0
    17:16, 20 дек 2017
    А ако Иран отпусне такива стипендии дали няма да има вой до небето??
Последни новини