От х:

Днес в x:

10 °C

КОНПИ за проверката на Иво Прокопиев: Всичко е секретно, дори това дали и къде е заседавала комисията

Какво решение е взела Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по проверката на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев на заседанието си вчера - нямаме право да научим официално, пише днес  "Дневник". Но това не е всичко: от изданието не могли да получат потвърждение къде е заседавала комисията - дали в София или в Благоевград, както се говореше вчера (според непотвърдена информация - членовете ѝ са се събрали в хотел); с колко гласа е взето решението и дали въобще точката е била в дневния ред,

Тайна е дори дали въобще е имало заседание

Според Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество информацията, придобита от членовете на комисията и инспекторите, работили по проверката, е служебна тайна (чл. 16) и на базата на този текст явно се ограничава цялата информация за заседанията.

Вярна ли е информацията, изнесена в "24 часа" в сряда вечер* и цитирана от други медии - на този въпрос ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" на КОНПИ Боряна Йотова казва за "Дневник::

"Официален отговор такъв въпрос не може да има. Дори и на председателя да звъннете. Едва след като бъде внесено в съда решението на комисията и съдът се произнесе, информацията става публична. А ако е имало теч на информация, отговорност носи, който я е изнесъл."

Комисията обичайно заседава в пълния си състав от петима души заедно с председателя, според обясненията на служителката. С добавката, че понякога присъстват и инспекторите, които са извършвали проверката, но те можели да докладват и по видеоконферентна връзка. На конкретния въпрос на "Дневник" дали председателят на КОНПИ Пламен Георгиев "е участвал в заседанието в Благоевград" Боряна Йотова не е отговорила еднозначно - вчера е разговаряла с него по телефона по повод евродоклада и е "останала с впечатлението, че е в София".

Йотова обяснила, че ако хипотетично комисията реши все пак да прекрати проверката,проверяваният и това няма да научи. Понеже проверяваният изобщо няма право да знае, че го проверяват, мотивира се Йотова със закона. "Но г-н Прокопиев знае, даже го написа" - "Но той знае от прокуратурата, не от КОНПИ", отговори ми служителката.

Според закона, ако КОНПИ е взела решение да образува производство, т.е. да бъде наложен запор - искането се внася в съда (избира се окръжният съд спрямо седалището на фирмите, за които се иска мярката). Съдът се произнася незабавно, но в закона няма срок, в който комисията е длъжна да изпрати искането си.

"Дневник" ще продължи да търси информация официално и неофицилно за решението на КОНПИ.

В публикация на "24 часа" се твърди, че е било взето решение за запор на активи на Иво Прокопиев. В текста също се твърди, че информацията за взетото решение била стигнала до парламента с "важно уточнение", че решението няма да засегне фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", "Икономедиа".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини