От х:

Днес в x:

ГЕРБ гласува отказ от коалиция с БСП. Преглед на печата

Новите пререкания между БСП и ГЕРБ и официализирането на отказа на ГЕРБ от евентуална коалиция със социалистите са сред водещите теми на неделните вестници.

"В ГЕРБ никога не са се водили разговори за коалиция с БСП, нито с ДПС. И за да спрат спекулациите на Конгреса на ГЕРБ на 26-ти ноември ще се вземе решение да не се прави такава коалиция, докато аз съм председател на партията. Това заяви министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на регионалната политическа академия на МГЕРБ, която се провежда в хасковските Минерални бани. Той обясни, че БСП си разчистват сметките помежду си като се обвиняват, че една част от тях били за коалиция с ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ..." - в. "Труд".

"Ние не искаме такъв съюз. Вътрешната опозиция в БСП да си намери друго обяснение с кого е", заяви Борисов. Той подчерта, че е предложил на втората след ГЕРБ партия да оглави парламента заради стабилността на държавата и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Премиерът коментира, че след изборите е дал възможност на Деница Златева да запази поста си, за да бъде държавата стабилна, въпреки че Лиляна Павлова я превъзхожда в пъти като министър. "Не сме искали никой да купуваме. Стана като приказката:"Ти мен за каква ме мислиш и ако ме мислиш за такава колко даваш? " Премиерът посочи, че вот на доверие се внася с цел да се свали действащото правителство и парламент и да се предизвикат нови избори. "Как си представят "национално отговорните политици" от БСП, че ще изглежда България в очите на Европа със служебно правителство и в предизборна кампания по време на Председателството ни на Съвета на ЕС", попита Бойко Борисов. Той бе категоричен, че това е безотговорно поведение от страна на опозицията и този вот няма да мине. Председателят на ГЕРБ коментира, че неслучайно има поговорка, че в ада само българския казан не го пазят дяволите, защото все някой има кой да дърпа другия надолу. Според Борисов трябва да покажем на Европа какви усилия полага България за Западните Балкани. "Аз си затраях за договора с Македония - защо не са го подписали, ако са работили толкова по споразумението. Много правителства са работили, но стана сега, защото сме направили всичко необходимо с МВнР. Целият ЕС излезе с позиции още в първите минути след като подписахме - Федерика Могерини, Доналд Туск, външните министри на Германия, Франция, САЩ... Всички те са очаквали от нас да поставим темата за перспективата на Балканите. И ние доказахме, че има политици които могат и така да мислят", коментира премиерът. Той изтъкна и важността на изграждането на инфраструктура между София, Скопие, Солун и Белград..." - в. "24 часа".

"Моментът за вота на недоверие не е случаен Периодът на искане на вота на недоверие е подбран неслучайно, смята Борисов. "Винаги съм казвал, че вотът на недоверие е право на всяка една опозиция. Единственото е, защо избират такъв момент. Ако сме национално отговорни, не би трябвало да го правят, защото вот на недоверие се прави, за да мине, а не само да правиш парадиране, че правиш вот на недоверие. Да допуснем, че целта им е да мине, това означава, че ще се озовем без парламент по време на Председателството. Затова казвам- периодът явно е подбран неслучайно", каза Борисов. Той припомни поговорките "Крадецът казва: Дръжте крадеца" и че в ада, на българския казан не е нужно да се слагат пазачи. Ние можем спокойно да се дърпаме сами надолу в катрана 6 месеца докато сме във фокуса на Европа и да се изговорят всички глупости, които на някой му дойдат на акъла, каза Борисов..." - в. "Дневник".

"Живеем в две различни държави. В тази на управляващите, в която по думите им има спокойствие. В истинската - всеки месец хората са на улицата и протестират". Това е заявила на среща с граждани в Разград председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър. "Според ГЕРБ те дават път на младите и можещите. Но в деня на будителите младите учени излязоха на протест за унизителните условия, в които работят. В паралелната държава на Борисов има сигурност, в истинската всеки месец полицаи, пожарникари са на протест, а пилоти отказват да летят", каза Нинова. Тя добави, че в държавата на правителството пенсиите растат, а в истинската пенсионерите излязоха по площадите с мъката, че няма как да живеят с двеста лева..." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че вече е определена кандидатурата за нов здравен министър.

"Премиерът Бойко Борисов вече е решил, кой ще е здравен министър, но ще го съобщи след гласуването на бюджета тази седмица в парламента. Борисов съобщи това докато инспектира строителството на четирилентовото трасе Бургас-Слънчев бряг, обхода на Ахелой и проекта за укрепването на брега край кв. "Сарафово" в Бургас..." - в. "Дневник".

"Управляващите вече имат кандидат за здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, предаде бТВ. Той ще изчака да бъде гласуван бюджетът на първо четене, преди да огласи името на новия член на кабинета..." - в. "Сега".

Скандалът с позицията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи продължава да е във фокуса на медийното внимание.

"Като опит да се пренапише историята и явна провокация към България - така определи в сутрешния блок на ТВ Европа бившият служебен министър-председател Огнян Герджиков изявлението на говорителя на руското външно министерство. Мария Захарoва обяви, че съветската армия била спасила българските евреи по време на Втората световна война. "Това е толкова очебийно несъстоятелно. Тя или няма представа от нещата или просто ни провокира. Не мога да си представя да има трета версия. Един сериозен човек, а тя би трябвало да е такъв, не може да си позволява така да говори абсолютни неистини, след като историята няма съмнение по това кой всъщност е спасил българските евреи. Най-малко това е съветската армия, най-малко", каза Герджиков. Реакцията на българското външно министерство беше навременна и точна, смята Герджиков..." - в. "24 часа".

"Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска държавна дивизия, който се състоя пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала в градината пред Националния дворец на културата, предаде "Фокус". "Ако кажа, че ВМРО имат по-големи заслуги от Съветската армия за спасяването на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. От инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г. петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с освобождаването на евреите, трима са членове на ВМРО. Истината е, че спасяването на българските евреи е дело на българския народ, защото българите имат вродена толерантност. Така че българският народ може да се гордее както със своите герои, загинали за родината, така и с този хуманен акт, с който нищо общо няма която и да е друга държава. Говорителката на руското външно министерство е много симпатична, но е пропуснала да прочете българската история по-задълбочено", каза министърът." - в. "Стандарт".

"Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция, каза днес президентът Румен Радев, цитиран от агенция "Фокус". Коментарът му беше по повод твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова от вчера, че Червената армия е спасила българските евреи..." - в. "Сега".

Връщането на легендарния лъв от войнишкия мемориал на историческото му място пред НДК също е сред актуалните теми.

"Военен ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска дивизия се състоя пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от двата полка в градината пред Националния дворец на културата. В церемонията взеха участие министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на София Тодор Чобанов и о.з. кап. Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство. Панихида в памет на загиналите воини отслужи Тивериополският епископ Тихон. В знак на признателност пред паметника бяха положени цветя и венци от министъра на отбраната, началника на отбраната, Комисията по отброана, Националният военноисторически музей, кметът на София, Българския червен кръст, Организацията на евреите в България и др. Пред мемориала бе положена урна с пръст от Тутракан, донесена от кмета на общината Димитър Стефанов." - в. "Стандарт".

"Връщането на Военния мемориал на Първи и Шести софийски пехотен полк символизира възможността да обединим нацията си, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за "Фокус". "В историята на София Войнишкият мемориал е бил място за почит към загиналите български войници и офицери. Вярвам, че това място отново ще бъде място на паметта и към нашето преклонение към геройството на българските войници. Само за няколко дни от четвъртък, когато лъвът беше върнат, стотици хора отиват и поднасят цветя пред него", коментира кметът на София. "Бронзовият лъв от войнишкия мемориал се е намирал пред трите стени, разположени във формата на буквата "П". На тях са били изписани имената на над 3 000 загинали войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк. Паметникът на Желязната дивизия е открит от цар Борис III на 28 октомври 1934 година, а от 1977 година лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей. Изключително съм благодарна на министъра на отбраната господин Каракачанов и на директора на Военноисторическия музей, които съдействаха за връщането на лъва на мястото му", каза още Йорданка Фандъкова. Тя добави, че статуята на лъва, който държи картата на България, е дело на скулптура Михаил Михайлов, като лъвът символизира държавността и припомня за героизма на отделни офицери и войници, сражавали се за България..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини