От х:

Днес в x:

Хасковски фирми модернизираха практиката в Гимназията по селско стопанство и транспорт

Изображение 1 от 4

    Крачка напред към бъдещето. И пример как бизнесът може да помага на образователната система това да се случи дадоха две хасковски фирми, които станаха партньори по проекта на Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт “Н. Вапцаров“ за обновяване на материалната база, която се ползва от учениците в обучението им по практика. Разработката „Модерно оборудване за конкурентни професионалисти“ е по Националната програма за модернизиране на системата на професионалното образование. Финансирането е за близо 70 000 лева, като изискването е 1/10 от сумата да бъде съфинансиране от фирми партньори на училището. За тази цел откликват „Еском“ с представителството си на Пежо и „Жаки“. „Помощта на хората от бизнеса ни е много ценна, защото те също ни подсказват идеи как да доокомплектоваме нашето оборудване.“, посочи директорът на ПГССТ Донка Станчева.

    В гимназията днес своята част от договореното изпълни „Еском“ с доставката на два шкафа с цялостно оборудване за практиката на бъдещите автомайстори. Единият от управителите на фирмата Цветан Рачев предаде на учениците и преподавателския състав оборудването с думите: Инструментът е 90 процента от майсторлъка, особено когато е качествен. Да бъдат старателни и с мерак да ползват инструментите пожела той на гимназистите, които с нетърпения отвориха чекмеджетата.

    По проекта в кабинета по Мехатронни системи ще бъдат разположени два демонстрационни модула-ще демонстрират различни процеси в двигателите, специално изработени за учебните цели.

    Базов модул за съхраняване и интерфейс към него, електрическа верига с CAI софтуер, верига за зареждането и запалителна верига със софтуер ще са новостите в кабинета по Електрически системи.

    „Важно е осъвременяването на оборудването в училищата, защото в днешното време техниката се развива неимоверно бързо, а практиката иска подготвени, конкурентни на пазара на труда със съвременни знания по съвременните технологии. Така че няма как да не полагаме усилия за осъвременяването на материалната си база, а и децата искат това, за да им е интересно и да имат предизвикателства. Всичко, което сме заложили в проекта като оборудване е с цел -осъвременяване на материалната база.“, обясни още директорката на професионалната гимназия.

    Донка Станчева посочи, че практическото обучение на гимназистите в реална трудова среда е друга от целите за развитие на училището.

    „Сътрудничеството между бизнеса и образователната система е изключително важно, защото ние колкото и да се стремим да се обновяваме, няма реална среда, а това, което реално се случва в практиката, може да се види само във фирмите.“, посочи директорът на гимназията и даде пример с практическите занимания, които учениците карат в базата на Пежо в Хасково.

    „Там усъвършенстват своите умения под напътствията на специалистите. Това е пример за сътрудничество между бизнеса и образованието, благодарение на което учениците усещат реално полезността на практиките си. Защото използват максимално възможността на материалната база на фирмата, освен това се потапят в динамиката на работата и получават ценни съвети в реално време от експертите, а това в кабинетите на учебното заведение няма как да се навакса.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Fh
      fhghg
      4 -1
      18:30, 31 окт 2017
      И на мен ми е мечта такъв комплект с инструменти
    • 2
      Br
      Bravo
      6 -1
      07:44, 1 ное 2017
      Браво на ЕСКОМ Действие а не приказки
    Последни новини