От х:

Днес в x:

Мей и Туск обсъждат цената на Брекзит в Лондон

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаква се основна тема на разговорите им да бъдат преговорите по Брекзит, включително "сметката", която Великобритания трябва да плати за развода с ЕС, и "преходния период" за излизане от Общността.

Ръководителите на двете делегации - Мишел Барние и Дейвид Дейвис, вчера започнаха четвъртия кръг преговори по Брекзит. Засега двамата не намират общ език по споменатите два ключови въпроса.

В реч във Флоренция миналия петък британската министър-председателка Тереза Мей обеща Лондон да изпълни поетите ангажименти към текущия европейски бюджет, но не уточни конкретна сума.

Според в. "Таймс", който цитира двама неназовани европейски източници, Мей се е съгласила да се изплатят на ЕС 40 млрд. лири: 20 милиарда като вноски към настоящия европейски бюджет, обхващащ периода до 2020 г., и 20 милиарда за "други задължения".

Дейвид Дейвис, който е британският министър за Брекзита, оспори информацията в печата за тези 40 милиарда лири (около 45 млрд. евро) за уреждане на раздялата с Европейския съюз.

Тази сума е измислена, заяви Дейвис вчера пред Би Би Си. Няма да огласявам цифри, би било смешно, но имаме доста ясна представа откъде искаме да тръгнем в това отношение, добави той.

В рамките на процеса по излизането си от ЕС Великобритания трябва да плати сумата от 52 млрд. евро, за да уреди финансовите си ангажименти към общността, съобщи

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини