От х:

Днес в x:

Разузнаването засякло заплахи за суверенитета на България. Преглед на печата

"24 часа"

169 312 искат помощи за отопление

169 312 бедни българи са поискали помощи за отопление, отчетоха от Агенцията за социално подпомагане. Право на такава имат хора с месечен бюджет, по-нисък от диференцирания минимален доход.

С предимство са самотните майки, инвалиди и самотно живеещи пенсионери.

Кандидатите за енергийни помощи не трябва да са продавали имот в последните 5 г., а спестяванията им не трябва да надхвърлят 500 лв. на член от семейството. От агенцията обясниха, че увеличението на пенсиите от юли няма да се отрази на помощта. Тази зима ще отпускат по 73,02 лв., или 365,10 лв. за периода от ноември до март. Сумата се изплаща на два транша- месец след одобряване на заявлението и през януари.

Помощ за първокласници от 250 лв. са поискали 28 398 души.

"Стандарт"

Разузнаването засякло заплахи за суверенитета на България

Държавната агенция "Разузнаване" е придобила изпреварваща информация за действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, застрашаващи политическата и икономическата сигурност на страната. Това се посочва в Резюме на отчет за изпълнението на бюджета на службата.

Разузнаването е предоставило информацията на президента, на премиера, на председателя на Народното събрание, ДАНС, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката,НСО и други, като материалите са общо 1259.

"Монитор"

Фирми "бушони" крадат земи през къртици от ВКС

Фирми "бушони", включили се в схемите за кражба на чужди ниви в Северозападна България, са се регистрирали само ден преди да излезе тълкувателно решение на ВКС, научи "Монитор". То става факт на 20 юли и на практика дава възможност земеделска земя да се наема и по силата на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

"Сега"

ВСС ще увеличи заплатите в съдебната система със задна дата

Заплатите в съдебната система ще бъдат увеличени с между 3 и 7%. Решението за това трябва да се вземе от Висшия съдебен съвет (ВСС) на едно от първите му заседания след лятната ваканция - на 14 септември, съобщи "Правен свят". Това ще е едно от последните решения на съвета, чийто мандат приключва в началото на октомври. Увеличението ще е със задна дата - от 1 септември.

Увеличението е обсъждано от бюджетната комисия на съвета на 30 август. Проверка на "Сега" показа, че точката за корекциите в таблицата със заплатите, макар и обсъдена от кадровиците, не е влязла в публичния протокол. "Вероятно за да не се шуми", предположи пред "Сега" член на съвета. Месечно за заплати в системата отиват около 23 млн. лв.

"Дума"

Италия плаши туристите с опасна вода у нас

Да не се пие вода от чешмата в някои райони на България, да се избягва консумацията на лед в напитките, а плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно. Това са част от препоръките, които италианското Министерство на външните работи дава чрез сайта си на пътуващите в България. Предупреждава се още за опасност от ухапвания от комари, а препратка на сайта обяснява за смъртоносни болести като денге, зика и малария. Не се препоръчва пътуването с луксозни автомобили през нощта извън населени места, особено ако колите са с чужди номера. Плащането с карти да става само в големите хотели и търговски центрове, съветват още от външното министерство на Италия.

"Капитал дейли"

Концентрацията на производителите на ток се засилва

Производството на електроенергия продължава да е силно концентрирано в три основни играча, което води до ограничена конкуренция на пазара. Това показват данните от годишния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до Европейската комисия.

Според тях в периода 2010 - 2016 г. делът на произведената енергия от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания със своите водноелектрически централи се е увеличил от 80 до 85%. Концентрацията на инсталираните мощности в трите дружества също се е увеличила от 72 на 77% за същия период, показват още данните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини