От х:

Днес в x:

Путин присъства на парада по случай деня на ВМФ

Руският президент Владимир Путин поздрави екипажите на корабите, които участваха в парада по случай Деня на военноморския флот.

Президентът Путин обходи с катер корабите, които участваха днес в парада в Санкт Петербург, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Редом с върховния главнокомандващ на катера, над който се развяваха президентският щандарт и Андреевският флаг, се намираха министърът на отбраната Сергей Шойгу и командващият ВМС адмирал Владимир Корольов. 

След като държавният глава поздрави екипажите на корабите, катерът му пусна котва до Адмиралтейската крайбрежна улица, откъдето той наблюдава парада.

За първи път в историята на военноморските паради в Санкт Петербург в днешния участваха повече от пет хиляди моряци от Балтийския, Северния, Черноморския и Каспийския флот. 

Общо 50 кораба и подводници бяха на парада Над града прелетяха 40 самолета и хеликоптера на морската авиация.

Зрителите видяха за първи път тежкия атомен ракетен крайцер "Пьотр Велики", най-голямата атомна подводница в света "Дмитрий Донски", новата фрегата "Адмирал Макаров", кораба за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" и др., посочва ТАСС.

В празника участваха и кораби от Китай, които преди няколко дни проведоха общи учения с руски моряци в Балтийско море.

Президентът Путин поздрави руските моряци и им благодари за достойната служба и вярност към родината и народа.

Той напомни, че историята на Русия е неразривно свързана с победите на безстрашния военноморски флот, цитирайки специално битките за Одеса и Севастопол през Втората световна война, и подчерта, че Русия е мощна военноморска държава.

Парад в чест на руския военноморски флот се състоя за първи път и в сирийския град Тартус, където Русия разполага с база.

Начело на парада беше подводницата от Черноморския флот "Краснодар", която заедно с фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Григорович" в края на юни нанасяше удари с крилати ракети по бази на бойци в Сирия, предаде ТАСС. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини