От х:

Днес в x:

Обвиниха ”Даймлер” заради самолетите Юрофайтър

Германският автомобилостроител Даймлер (Daimler) е участвал в измамническа схема, свързана с продажбата на самолети Юрофайтър на Австрия.

Това се казва в обвиненията, представени от австрийския парламентарист Петер Пилц, информират ДПА и БТА. 

Политикът от Зелената партия, познат с разкриването на корупционни скандали, съобщи, че е внесъл тази седмица жалба срещу мениджъри на Даймлер, както и на Европейски аерокосмически концерн ЕАДС (European Aeronautic Defence and Space Company - EADS), който сега се казва Еърбъс (Airbus). 

За обвиненията за първи път писаха германското списание "Шпигел" и австрийският всекидневник "Курир". 

През февруари австрийското министерство на отбраната също внесе жалба с твърдението, че Еърбъс и неговото подразделение Юрофайтър са нанесли щети за до 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара), като са надули цените на 15-те бойни самолета, продадени на Австрия. 

Като част от сделката консорциумът, който произвежда самолетите Юрофайтър, бе обещал да сключи нови договори за 4 милиарда евро с австрийки компании. 

На базата на фирмени документи и документи на германската полиция Пилц твърди, че Даймлер е договорил такива споразумения от името на Еърбъс, като неправилно е обозначил минали поръчки към австрийски компании като нови. 

Според твърденията Даймлер е спечелил 3,2 милиона евро. 

По думите на Плиц такова договаряне е нормално, но обозначаването е измама. 

Даймлер отхвърли обвиненията. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини