От х:

Днес в x:

София няма да е ”център” на българското председателство

Централните събития по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. всъщност няма да се провеждат в София, а в Брюксел и Страсбург.

Само една от срещите на министри от ЕС ще се проведе в България по време на председателството на страната ни, докато останалите важни събития ще се разпределят в Брюксел, Люксембург и Страсбург. 

От общо 2000 събития и заседания, планирани за шестмесечното председателство на България на ЕС, 300 ще се организират в София, а останалите - в административните "столици" на Eвросъюза.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков защити пред Нова ТВ разпределението на събитията, като посочи, че това е практика, възприета и от други страни, защото "така излиза по-евтино". Той посочи, че и сега редовните срещи на министрите се провеждат в Брюксел, вместо в страните-председатели. 

"Това, което се случва в момента, е да се омаже председателството", каза той.

Велислава Кръстева от ДПС поиска да разбере кой и защо е решил да изнесе масовата част от събитията извън България.  

Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова при изслушването й в анкетната комисия за НДК, посочи Велислава Кръстева. 

"Случилото се  с НДК е голямо мазно петно върху България. Казусът НДК отправи грозно послание към ЕС, грозно послание за корупция към Брюксел. Има съмнения, че 17-те млн. лв. са били използвани по усмотрение на Боршош", каза още тя. 

Календарът на събитията трябва да бъде одобрен днес на Министерски съвет. На заседанието ще се обсъди първият проект от приоритетите на българското председателство.

"Не знам дали НДК е касичка, но е Национален дворец на хаоса”, заяви Атанас Костадинов, народен представител от „БСП за България” и член на анкетна комисията за НДК.

"От 2015 г. досега, 2 месеца преди първото събитие, изведнъж започнаха да се правят изключителни разкрития”, поясни депутатът. По думите му на всяка една фаза – подготовка, идеен проект, прилагане и изпълнение- нещата са драматични. 

Атанас Костадинов бе категоричен, че е корупция и 7 месеца да няма съгласуван проект, да няма надзор и инвеститорски контрол за ремонта на НДК. Той припомни думи на министър Павлова, че строежът няма работен проект и разрешение за строеж, а извършеният текущ ремонт 7 месеца е правен без инвеститорски екип. 

Заради корупционния скандал с НДК голяма част от европейските лидери, политици и министър-председатели вече са предупредили българските власти, че няма да присъстват в зала, която би накърнила обществения им имидж.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини