От х:

Днес в x:

Илияна Йотова: Няма война на институциите

Няма война между институциите, тя се води само от една страна, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова. "Още при кандидатирането си с г-н Румен Радев казахме, че трябва да се върне доверието в президенството и то да заеме своето място. Има проблем с половината от ГЕРБ, защото г-н Борисов има друго отношение за разлика от г-н Цветанов. Аз съм съм доволна от разговора между г-н Радев и г-н Борисов. Цветанов обяче трябва да разбере, че репликата - държавата, това съм аз, вече е в миналото", продължи Йотова пред БНТ.

Проблемът с гетата е като запален фитил. Виждаме какво става в Западна Европа, когато една общност се затвори. В момента държавата е избягала от гетата. Тя стои далеч от тях. Решаването на този проблем обаче не е на една институция или министерство. Виждаме какво става сега. Говори се за образование, а в същото време излиза вицепремиер и говори за откриване на полицейски управления там. Трябва да има не една, а поредица от мерки, които да се следват. У нас обаче това трудно става по важни въпроси. Освен това трябва да спрем само да следваме препоръките от Брюксел", каза още вицепрезидентът.

Йотова обяви, че България трябва да каже точно приоритетите си за председателството на ЕС. "За Македония чухме само тяхната страна и медии. Не нашата. Хубяво е, че се вижда промяна в техните отношения, но трябва ясно да кажем, че каквито са били изискванията към нас. Да поставим въпросите за език, паметници, отсече Йотова. 

Не мога да приема тезата, че по време на председателството ни на СЕ няма да се повдигат национални въпроси. Министърът, който отговаря за това дори цитира "Шенген". В момента обаче "Шенген" не действа. Виждаме, че границите са затворени, отново има контрол. Доста се говори за Западните Балкани. Какво точно ще поставим като въпрос - разширяване на ЕС или план "Маршал", за какъвто се говори в Брюксел. Сега се спомена и цифровизация, а това бе приоритет на Естония", каза вицепрезидентът.

Йотова обави, че проблем си остават осъдителните присъди. Това важи за гетата и побоя на лекарите. "През нас минават 50 000 папки със случаи. Не можете да си представите колко са изнасилванията. Аз лично не мога да си представя как някой ще скочи на лекар. Помня какво уважение имаше към баща ми. Трябва да променим отношението към лекарите, след като политиците ги поставиха на това ниво", завърши Йотова. 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини