От х:

Днес в x:

Улици реки в Самоков, в Търговище училище остана без покрив

Бедствено положение е обявено в община Самоков заради пороите, река Боклуджа преля, наводнени са много жилища, детски градини, обществени сгради.

„Обстановката е доста тежка. От 4 часа не е спирало да вали. Всички улици са се превърнали в реки от 60-70 см. вода. Целият водосбор от планината минава през града, пълнят се къщи и административни сгради", съобщи кметът Владимир Георгиев пред Нова телевизия и "Фокус" около 19 часа. 

Той подчерта, че няма евакуирани хора засега. 

"Чакаме да спре да вали, за да може да се отече водата и да започнем да изпомпваме“, допълни той, като изтъкна, че първоначално помпите не са достигали, но са получили веднага помощ от Гражданска защита. 

Около 20 часа той уточни пред БНТ, че дъждът е спрял и започва изпомпването, което ще продължи цяла нощ.

Георгиев каза още, че електрозахранването на някои публични сгради е спряно, защото нивото на водата е достигнало до електрическите табла. 

„Държим връзка и с ЧЕЗ. Като цяло има ток в града, но постоянно наблюдаваме, за да не стане инцидент и някой да пострада“, поясни кметът. 

Към 17.00 часа на Националния телефон 112 за територията на община Самоков са получени общо 91 сигнала за произшествия. На място работят освен служители на местната пожарна служба и екипи от столицата и Боровец. Няма пострадали граждани. Сигналите са за наводнени приземни етажи на жилищни и обществени сгради и залети пътни участъци. Създадена е организация за следене на нивото на язовир Бели Искър, няма опасност от преливане, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

По-рано кметът на Плевен обяви частично бедствено положение в района на пътя Плевен-Ловеч заради състоянието на язовир "Николаево - 5". Дигата на съоръжението е започнала да подгизва и има изнесена кална маса на пътя.

Отнесен училищен покрив 

Целият покрив на административната част на ттт ОУ "П.Р.Славейков" в Търговище е отнесен по време на бурята, разразила се днес, предаде БТА. Металната конструкция, заедно с носещата част, е изтръгната и съборена във вътрешния двор. Няма пострадали хора, съобщиха в същото време от общинската управа. 

Стихията е изкъртила прозорци, потрошила е стъкла и щори. Дъждът е проникнал в училищната сграда и временно са поставени защитни платна, за да предпазват помещенията от допълнителни повреди. Кметът е разпоредил утре комисия да опише пораженията и направи оценка, за да се търси финансиране за спешен ремонт на отнесения покрив. Дворът е осеян със счупени стъкла и парчета тухли и влизането на територията на училището е забранено до приключване на разчистването. 

Изкоренени и изпочупени големи дървета има пък в дворовете на Гимназията по туризъм и други училища. Екипите на Община Търговище продължават да работят по отстраняване на щетите. 

И за утре е в сила предупреждение за гръмотевични бури и обилни валежи за 16 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В 12 области е обявен оранжев код за гръмотевична активност и обилни дъждове – Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. В тези области през нощта срещу 4 юли и в сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа ще е между 35-65 л/кв.м.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини