От х:

Днес в x:

Климатичните промени са виновни за жегите

Климатичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни.

В Западна Европа месечните температури през юни са с около 3 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности.

"Установихме ясна и силна връзка между рекордната топлина през този месец и причинените от човека промени в климата", казва Герт Ян ван Олденборг, старши изследовател от Кралския холандски метеорологичен институт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Анализирайки исторически данни, метеоролозите установиха, че вероятността от такъв интензитет и честота на горещите вълни е станала четири пъти по-голям във Франция, Швейцария, Холандия и Централна Англия и 10 пъти по-голяма в Португалия и Испания заради климатичните промени, подклаждани от човешката дейност.

Според тях не е вероятно горещините да са естествено явление. Те не могат да бъдат обяснени с промени в греенето на Слънцето или с други природни фактори като по-малко количество на вулканичен прах в атмосферата. 

Това означава, че вероятността от горещини се е увеличила заради натрупването на парникови газове, дължащо се на човешка дейност. 

"До края на века тези високи температури ще станат обичайни в Западна Европа", добавят учените. 

Заради горски пожари в Португалия този месец загинаха повече от 60 души. В Испания пак заради пожари бяха евакуирани над 2000 души. Рекордни горещини през юни имаше във Франция, Швейцария, Холандия, Англия.

Коментари в сайта

Последни новини