От х:

Днес в x:

Военен парад посрещна в Хонконг президента на Китай

Китайският президент Си Цзинпин наблюдава днес в Хонконг, най-мащабния от 20 години военен парад в бившата британска колония, предадоха Франс прес и БТА.

Си Цзинпин пристигна в Хонконг вчера във връзка сцеремониите по случай 20-ата годишнина от завръщането на бившата британска колония под юрисдикцията на Китай.

Но част от жителите на града са убедени, че Пекин вече не зачита известния принцип "Една страна - две системи", коментира АФП. Този принцип гарантира на Хонконг до 2047 г. свободи, непознати в континентален Китай.

26 арестувани и пуснати

Демонстрацията на сила, която Си видя във втория ден от посещението си, се състоя часове след освобождаването на борещи се за демокрация активисти.

Те бяха арестувани в сряда при протест, против увеличаване на китайското влияние върху града.

Полицията в Хонконг освободи 26 участници в протестите. Те са освободени под гаранция и трябва да се явят в полицията в края на септември. Според полицията не са им повдигнати обвинения.

Си Цзинпин приема парада от джип

Облечен с черен костюм, напомнящ този на Мао, застанал прав в джип, китайският президент беше на парад, организиран в потънала в зеленина въздушна база в Северен Хонконг.

Автомобилът минаваше бавно пред строените войници и матроси, и Си Цзинпин ги поздравяваше със "Здравейте, другари!", а те отвръщаха в хор: "Здраве желаем, председателю!"

В парада участваха също ракетни пускови установки и щурмови хеликоптери.

Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) е официално натоварена с отбраната на Хонконг.

Мнозина местни жители пазят спомена за репресиите спрямо Движението от Тянанмън и през 1997 г. се страхуваха от влизането на китайската армия в града.

Но вече 20 години НОАК се държи изключително дискретно в бившата британска колония и практически е невидима там.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини