От х:

Днес в x:

Синдикати настояват за обследване на еконормите в ”Марица Изток”

КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за ново обследване на еконормите по отношение на чистотата на въздуха в централите на „Марица-изток“.

Това стана на среща между представители на двете организации с министъра на околната среда и водите Нено Димов. 

Искането е във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия срещу България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на „Марица-изток“ край Гълъбово. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров в ЕС са обследвани 400 централи, но евроексперти не са идвали никога да проверяват българските предприятия. Не са взети предвид и всички налични инсталации и техники. 

Министър Димов обяви, че ще организира специална среща за набелязване на точките за замерване в региона. За целта ще бъде ангажирана Изпълнителната агенция по околна среда. 

Трябва да се защити икономическия, но и екологичния ефект от работата на централите „Марица- изток“ и те трябва да влязат в нормите, заяви министърът. 

На срещата бяха обсъдени и процедурите на Европейския съюз във връзка с възможните варианти за обжалване на евентуален акт срещу България заради наказателната процедура. Създаването на работна група за ползите от големите горивни инсталации за икономиката на България също бе предмет на разговора.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини