От х:

Днес в x:

YouTube въвежда формат за виртуална реалност (видео)

YouTube създаде нов видеоформат VR180, призван да опрости създаването на съдържание за виртуална реалност, съобщи блогът на разработчиците на Google.

Форматът се разработва съвместно от екипите на YouTube и на проекта за виртуална платформа Daydream, уточнява компанията. VR180 поддържа висока резолюция и е подходящ както за десктопи, така и за мобилни устройства.

За да се потопят в света на VR180 видеото, потребителите могат да използват устройства като Cardboard, Daydream и PSVR, които позволяват разглеждане на изображения в триизмерен формат.

Картината е обемна – предметите на преден план изглежат по-близо, а на заден план – по-далече. VR180 поддържа също онлайн предаване, в резултат на което създателите на видео и зрителите в YouTube могат да общуват в режим на реално време.

Разработчикът твърди, че снимането на VR180 видеоклипове не се различава по нищо от създаването на видео с помощта на обикновена камера. Освен това скоро авторите ще могат да редактират видео, като използват първични инструменти от рода на Adobe Premiere Pro.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини