От х:

Днес в x:

Златаровци показаха отлични познания по хърватска история

Лиляна Караславова, Ивета Янева и Ивелина Петкова - ученички от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ завоюваха I място и златни медали на проведеното през уикенда в Хърватска състезание по история „Европа – моя родина“.

Тяхната преподавателка Мария Сарова разказа с много вълнение за това първо участие на нейни ученици в състезание по история. Сформирането на първомайския отбор е резултат от разговор между кмета на общината Ангел Папазов и посланика ни в Република Хърватска Таня Димитрова. Нейно превъзходителство споменава за състезание, утвърдено като международно, с почти 20-годишна история и кметът предлага на гимназистите ни да се включат. Разбира се, общината обезпечава пътуването на момичетата, помага и директорът на училището Чавдар Здравчев.

Състезанието се провежда за 20 пореден път, в училище в Копривница. Участие взимат отбори от Унгария, Словения, Хърватска и за пръв път от България.

За подготовка на участниците са изпратени над 100 въпроса, свързани с историята на Хърватска – от средновековието до днес. Преводът на въпросите от хърватски на български е направен от посланик Димитрова. От българска страна също са изпратени въпроси – те обхващат периода от създаването на Българската държава до спасяването на българските евреи.

Самото състезание протича под формата на викторина, като с най-малко пропуски се оказват отговорите на българските момичета. „Те показаха по-добро познаване на хърватска история от самите хървати, гордее се Мария Сарова. Всеки отбор отговаря на въпроси от рода на : Кога и от кого е създадена Хърватската държава? Имало е препитване и от времето когато Хърватска е част от Австроунгарската империя.

По време на състезанието в превода отново е помагала посланик Димитрова, но момичетата са имали готовност да говорят и на английски език.

Хърватска е много хубава страна, споделя Сарова, с народа ѝ и много си приличаме, и много се различаваме. Възхитени сме от организацията и от отношението им към нас. Щастливи сме, че бяхме там. Върнахме се с много награда – освен медалите и грамотите, имаше много книги, пиротехника за масова употреба (защото един от спонсорите е фирма за производството им), подариха ни картина. Видяхме забележителни места – в Хърватска има както запазени исторически обекти, така и природни красоти. За нас това участие ще остане незабравимо.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    грешка
    2 -4
    15:32, 12 юни 2017
    Пълен идиотизъм!как може един континент да ми бъде Родина?НИКАК.
    • Се
      селски
      3 -1
      07:21, 13 юни 2017
      За идиот като тебе мотото трябва да е Първомай - моя родина.
  • 2
    Те
    Теодора Кирякова
    1 -3
    20:19, 13 юни 2017
    Сарова , къде да Ви новите дрешки?!
Последни новини