От х:

Днес в x:

Извършват проверка на наличната летателна техника

Извършва се проверка на наличната летателна техника и се оказва психологическа подкрепа на летателния състав на морската вертолетна авиобаза „Чайка”. Това заяви на извънреден брифинг във връзка с авиационния инцидент в Черно море командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Той започна изявлението си с думи на съболезнование и съпричастие към близките на загиналия вчера командир на екипажа на падналия вертолет.

"Дълбоко съболезнование към близките на майор Георги Анастасов. Благодаря на десетките организации, стотиците граждани, които се обадиха, за да изразят своето съболезнование и съпричастност към тази тежка загуба. Флотът получи предложение от всички свои партньори, с които е работил през годините, да окажат помощ с каквото могат", заяви контраадмирал Митко Петев. Той допълни, че след като инцидентът е констатиран, действията по море са водени от флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на Флотилия "Бойни спомагателни кораби" и командващ тактическото учение „Черно море - 2017“.

Успоредно с това е проведена изключително задълбочена и важна за успешния ход на спасителната операция задача, за да не се стигне от инцидент до невероятна трагедия и на брега. След като е установен размерът на инцидента, помощ са оказали присъстващите военни, потърсено е съдействие и от Портови флот - Варна.

"В рамките на няколко минути получихме подкрепа и уверение, че стотонния плаващ кран "Антей" ще бъде даден за спасителната операция. В 15.10 часа "Антей" се сне, независимо от малкия ход, извърши дейности и в 2.25 посрещнах кораба с останките от вертолета. Държа да отбележа, че независимо от тежките метеорологични условия, на море не остана нищо, което е принадлежало на флота", каза контраадмирал Митко Петев.

Падналият вертолет "Пантер" в момента се намира в Пункта за базиране във Варна. Предоставен е на комисията, която разследва авиационното произшествие. "Предприети са технически мероприятия по проверка на летателната техника, която имаме. На второ място са предприети всички необходими мероприятия, касаещи настоящата и бъдеща подготовка на военноморската авиобаза и на трето място - предприети са психологически мероприятия, които ще бъдат приоритет на командването на ВМС не само днес, но и в близко време", заяви контраадмирал Митко Петев. 

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    том сойер
    1 0
    20:13, 10 юни 2017
    Предполагам че проверката на ЛЕТАТЕЛНАТА техника ще я извършат ПОЖАРНИКАРИ --те са най компетентните по този въпрос
Последни новини