От х:

Днес в x:

Съдът отмени наредбата за одобряване на нови учебници

Върховният административен съд отмени наредбата за одобряване на нови учебници.

Решението идва след жалба на собственици на издателства. Мотивите на магистратите са, че има допуснати съществени административни нарушения, свързани с публикуването на наредбата през 2015 година. 

"От данните по административната преписка е видно, че към проекта на наредба няма изготвени мотиви, а има доклад от 26.11.2015 г., на зам.министъра на образованието до министъра. Този доклад обаче не отговаря по съдържание на изискванията на чл.28, ал.2, т.1-5 ЗНА, а съдържа бележки по постъпилите предложения и становища от заинтересовани лица, с приложена справка за тях, отразяваща кои са приети за основателни и кои - не. В доклада липсват мотиви относно: целите, които се поставят с приемане на наредбата; финансовите и други средства, необходими за прилагането ѝ; очакваните резултата от прилагането; анализ за съответствие с правото на ЕС; както и част от причините за приемането ѝ", пише в решението на съда.

По същата наредба бяха оценени новите учебници за първи и пети клас, влизащи в сила от следващата учебна година. МОН: 

От Министерството на образованието съобщиха, че няма нарушения по самата процедура за избор на помагала и те ще останат валидни. Същото се отнася и за новите учебници за втори, шести и осми клас, чиято оценка предстои.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини