От х:

Днес в x:

Бурна демонстрация в Кабул, искат оставка на президента

Със стрелба във въздуха афганистанската полиция отблъсна в столицата Кабул демонстранти, които искаха оставка за правителството на президента Ашраф Гани.

Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията уточнява, че протестът е свързан с бомбения атентат, от който в сряда загинаха над 100 души.

Вчера вечерта местната телевизия Толо нюз, съобщи, че жертвите са над 100, а ранените 600. Тя се позова на източник от министерството на здравеопазването.

Предишните данни на афганистанските власти бяха за 90 убити и 380 ранени.

Над 1000 демонстранти се събраха близо до мястото на нападението. Според тях Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула също носят отговорност.

"Гани! Абдула! Оставка! Оставка!", пишеше на един транспарант със закачени снимки на окървавени деца.

Протестиращи настояваха също властите да екзекутират затворниците от мрежата "Хакани". Тази свързана с талибаните групировка, според разузнавателните служби, стои зад атентата.

След като някои от демонстрантите опитаха да разкъсат полицейския кордон, силите за сигурност започнаха да стрелят във въздуха, за да ги върнат обратно. Няма данни за жертви.

Демонстрацията показва ясно, че в обществото все повече се надига гняв срещу неспособността на властите да гарантират обществената сигурност почти 3 години след като по-голямата част от чуждите войски си заминаха от Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини