От х:

Днес в x:

Стотици на „Китна Тракия“ в Кенана, довечера нестинарски танц (обновена)

    Хасковлии изпълниха Кенана днес при откриването на 52-то издание на фолклорния фестивал „Китна Тракия пее и танцува“. Времето в събота е чудесно и мнозина доведоха децата си да се порадват на слънцето и народните ритми.

    Фестът бе открит от кмета Добри Беливанов. Приветствия към участниците и гостите поднесоха областният управител Станислав Дечев и народният представител Евгения Ангелова. Депутатката напомни, че на събора се приготвя и Юнашки тиган с над 500 порции, а всички, които получат обяда си оттам, могат да пуснат дарение в кутията наблизо. Сумите ще се използват за строителството на църквата в Орфей. Евгения Ангелова напомни, че храм Хасково не се строил от повече от 100 години.    

    След приветствията от официалните лица първи на сцената се качиха болярките от квартал Болярово. Изпълнителите се изявяват на две сцени, две журита оценяват изпълненията им.

    Малко след началото на изпълненията Ангел Ангелов пристъпи към приготвянето на над 500 порции на Юнашкия тиган, а неколцина от публиката се впуснаха да помагат в готвенето. Над 50 килограма месо и 100 кила ззарзават се изсипа в огромния тиган, като преди това зеленчукът бе подреден в тава в цветовете на трибагреника.

    Привечер ще има и изненада за гостите на събора – нестинарски танц, изпълнен от един от най-известните нестинари в България Иван Георгиев. Изпълнението му ще започне към 19.30 – 20 часа, на свечеряване, за по-голям ефект, обясниха организаторите.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ас
      АСКУВЛИЯ
      19 -1
      12:32, 20 май 2017
      Ало общината, вземете да оправите пътеките до сцените, настелени са с гнайс, струва най-много 20 лв квадрата, има за подмяна и оправяне около 30 квадратни метра и с майсторлъка ок 1000 лв, хората се спъват, ко чакате некой да се пребие ли?
    • 2
      Въ
      възмутен
      5 0
      22:31, 20 май 2017
      Поредната фалшива новина. Отидохме с децата малко след 19 ч. и всичко беше свършило барабар с нестинарския танц. Пак някой журналист чул недочул
    • 3
      По
      повече няма да ида
      5 -2
      09:20, 21 май 2017
      Най "утрепания" фестивал до сега. За 2, 3 часа всичко свърши. Много малко бяха детските танцови и фолклорни състави, преобладаваха бабите, които пееха един и същи стил и песни. Нямаше хора. Слаба организация. Публиката и журито бяха отегчени. И големия казан не предизвика интерес. Хората си одидоха, а той не бе приключил с готвенето.
    Последни новини