От х:

Днес в x:

Източват част от водата в замърсените кладенци в Хасково за нови проби

    Затапените 12 кладенци в първа и втора помпена станции на Хасково заради завишените стойности на  алфа-активност ще бъдат източени частично. Това ще се направи, за да се вземат нови проби и да се сканира фактическото състояние на водата в тях. Това стана ясно на изнесеното заседание на Временната парламентарна  комисия за замърсяванията на водата, което се проведе в Областната администрация на Хасково. На него присъстваха всички институции, народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, кметовете на Хасково и Димитровград Иво Димов, и Добри Беливанов.

    Главният епидемиолог на страната д-р Кунчев обясни, че ако при урана има максимално допустими нива, които не могат да се надхвърлят в питейната вода, то при алфа-активността има т.нар. контролни нива, които казват, че трябва да продължи търсенето на източника на тази активност-откъде идва тя , от кои радионуклеиди. Факт е обаче, че колкото и специалисти да са изслушани, няма еднозначен отговор на този въпрос. Едно от предполагаемите обяснения за завишаването на показателите са старите тръбопроводи с наслоения по тях, които отиват във водата при увеличаване на дебита. Други от експертите предполагат, че е възможно при проливните дъждове тежките метали да се обират от скалите и така да попадат в почвата и водоизточниците.

    Той посочи, че ако се получи приемлива индикативна норма за алфа активност, ограниченията по водоподаването в Хасково, наложени сега, ще бъдат вдигнати.

    Уверението на лабораторията на БАН, където се изследват пробите, е че до месец ще стане ясна каква е идникативната норма.“Но докато това не е факт, промяна няма да има. Защото едно е алфа-активността да идва от урана, другото е радон, трето от пулоний и четвърто от олово. И докато не го знаем, съответно няма как да има крайно заключение от специалистите. Търсим и допълнителни възможности в други лаборатории с по-съвременно оборудване за скъсяване на този процес.“, коментира д-р  Кунчев.

    „Колкото и да е трудно за населението това, колкото и неприятно да е за кметовете, категорично там, където има проблеми с водоизточниците, те няма да се ползват за подаване на питейна вода до момента, в който проблемите съществуват“, категоричен е той.

    По време на комисията стана ясно още, че освен ограничението за пиене ва водата в с. Върбица, наложено в петък, в Димитровградско се ограничава ползването на вода от чешмата в още пет населени места. Последните резултати от днес са за шест села. В тях  уранът е в норма, но алфа активността е повишена. В с. Крум тя е 0,64, в с. Ябълково е 1,13, в Сталево е 1,34, в Скобелево-0,77, в Бодрово е 1,15. Най-сериозно остава положението в с. Върбица, където водата за пиене беше забранена още в петък заради високи нива на уран. Там отчетена алфа активност е 2,57.

    По време на заседанието кметът на Димитровград Иво Димов поиска от Комисията да излезе с конкретно становище за решаване ан проблемите с водата и с препоръки за това към МОСВ и МРРБ.

    Освен това, тай направи предложение да се увеличи с 3-4 пъти бюджета на програма „Безводие“, като парите да се използват за решаване при проблеми със замърсени водоизточници, за да не се допуска воден режим.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Жи
      Живеещ на ул.Банска.
      11 -7
      20:56, 15 май 2017
      Стига вече глупости,нищо и няма на водата,стига манипулации кажете направо че Делянчо е в основата и ще продадете земята.Това ви е целта,ще краднете и париците.А народа,майната му...
    • 2
      Do
      Doktora
      16 -2
      21:03, 15 май 2017
      Кой контролира заведенията за хранене с каква вода готвят? Кой контролира хранително-вкусовата промишленост с каква вода прави изделия? Трудно ми е да повярвам, че всички ползват минерална вода.
    • 3
      Ек
      ЕКСПЕРТИЗА
      13 -13
      21:15, 15 май 2017
      Уважаеми съграждани,
      видяхте ли некомпетентността на делян добрев излезе на светло !
      Не може да се реши проблема с нови сондажи,защото излязоха резултати с висока обща алфа активност и в димитровградска община.още повече, че в 35 хасковски села не е изследвано качеството на водата, ако и там излязат високи стойности на общата алфа активност, трябва да направим цялата област в сондажи, а може би целта е друга, не да се реши проблема с качеството на водата, а да се крадат едни пари на българският данъкоплатец.
      Делян добрев подведе и излъга премиера борисов като го накара да отпусне 2 000 000 лв. За нови радиоактивни сондажи !
      Решението на експертите по казуса е пречиствателни станции които са в пъти по-евтини от направата на сондажи!
      Делянчо алчно копеле, май ще се разминиш с краденето на парички от нови сондажи !!!
    • 4
      Ек
      ЕКСПЕРТИЗА
      9 -6
      21:26, 15 май 2017
      Този георги колев който е председател на парламентарната комисия за решаване на проблема с качеството на водата в хасково познавате ли го ? Какъв специалист е ? Селски кмет на село стойково - община хасково от бкп, после минал през сдс , най-големия депесар, после минал в герб и акостирал в нфсб. Той има същото висше образование като делянчо, купено, има и същата алчност да мами и краде . ,та той щял да решава проблема те заедно искат да откраднат едни пари сега 2 000 000 лв.,а после ако може и повече, но да не решат проблема с водата в хасково !
    • 5
      Bl
      blabla
      6 -11
      21:34, 15 май 2017
      ГЕРБерски ТРОЛове, вие най-малкото имате право да... Виж коментара
    • 6
      Ст
      Станислав - Тъпото
      7 -6
      22:47, 15 май 2017
      Делянчо, по- голямо излагане от това не е имало, наредили сте отбор от Гербери които ако излезете на свободния трудов пазар и за чистачки няма да ви вземат.
      Предложи решение с нови сондажи и се.провали за смях стана, оказа се че лаенето беше за тези 2 милиона да ги откраднете и ДА НЕ СЕ Реши проблема с качеството на питейната вода в Хасковско!
    Последни новини