От х:

Днес в x:

15 °C

Защо хиляди хора сънуват едно и също лице (видео)

Изображение 1 от 3

  Феноменът "Този човек"  е необяснимото появаване на едно и също лице в сънищата на различни хора по цял свят.

  През януари 2006 г. в Ню Йорк пациентка на известен психиатър рисува лицето на човек, който многократно се появява в сънищата ѝ. Няколко пъти този човек ѝ дава съвети за личния ѝ живот. Жената се кълне, че никога не е срещала мъжа в живота си.

  Портретът останал забравен няколко дни на бюрото на психиатъра. Един ден друг пациент разпознал това лице и казал, че мъжът често го посещава в сънищата му. Той също никога не бил виждал този човек в будно състояние.

  Психиатърът решил да изпрати портрета на свои колеги, които имат пациенти с постоянни сънища. В рамките на няколко месеца четирима пациенти разпознават човека, като казват, че често го сънуват. Всички пациенти го наричат Този човек.

  От януари 2006 до 2011 поне 2000 души твърдят, че са сънували Този човек - в различни градове по целия свят: Лос Анджелис, Берлин, Сао Пауло, Техеран, Пекин, Рим, Барселона, Стокхолм, Париж, Нов Дехли, Москва. До тогава свидетелствата се отчитат на сайта. След това броят им не е известен, но продължават и днес да си разказват сънищата във facebook страницата.

  Едно и също лице се появява в сънищата на хиляди хора, които нямат нищо общо помежду си, по целия свят. Защо?

  Теориите. Няколко теории са разработени, за да обяснят мистериозно повтарящото се появяване на Този човек в сънищата на различни хора, които по никакъв начин не са свързани. Най-голям интерес сред самите сънуващи предизвикват тези няколко:.

  Според психоаналитичната теория на Юнг този човек е архетипно изображение, принадлежащо към колективното несъзнателно, което може да изплува в трудни времена (емоционално развитие, драматични промени в нашия живот, стресови ситуации и т.н.) при особено чувствителни субекти.

  Според религиозната теория Този човек е образ на Твореца, т.е. една от формите, в които Бог се проявява днес. Това е причината, поради която указанията му и думите, които той казва по време на сън, трябва да бъдат следвани от сънуващите.

  Според друга теория Този човек е истински човек, който може да влиза в сънищата на хората чрез специфични психологически умения. Някои смятат, че в реалния живот този човек прилича на човека в сънищата. Други мислят, че човекът в сънищата е различен в реалността. Някои хора вярват, че Този човек е планиран за психическо въздействие от голяма корпорация.

  Имитация е причната за феномена, твърди друго психо-социологическ обяснение. Явлението възниква спонтанно и постепенно се развива чрез имитация. По принцип, когато хората са изложени на този феномен, те са толкова дълбоко впечатлени, че започват да сънуват Този човек.

  Друга теория гласи, че сънищата с Този човек са чисто случайни. Обикновено не си спомняме точно лицата, които виждаме в нашите сънища. Образът на Този човек бил инструмент, който в съзнателния живот на субекта улеснява разпознаването на неопределен образ.

  През 2011 на сайта се появява бомабстично научно откритие - Изследванията, базирани на отчети за Google Analytics, показват повторение в появата на Този човек в сънищата - на 3 февруари, 9 март, 8 април, 6 май, 3 юли Изглежда Този Човек се появява в сънищата ни предимно в началото на месеца. Защо това се случва само през няколко месеца от годината? Защо го сънуваме толкова често и интензивно в момента? Това остава неизследвано...

  Истината за "Този човек" е съвсем друга. След година-две става ясно, че оригиналната снимка и онлайн базата данни за предполагаеми сънища, които хората са имали за него, thisman.org, са идея на социолога и маркетинг специалист Андреа Натела. Той е и човекът (или групата), който стои зад измамата. Всички сме измамени. Или пък не? Защото в резултат на идеята се случват реални неща. Не истина, не лъжа - какво е тогава "Този човек"?

  През 1994 год. стотици европейски артисти, активисти и пранкери приемат една и съща идентичност. Те всички се наричат Luther Blissett и преобръщат с главата надолу културната индустрия. Това бил петгодишен план. Те работели заедно, за да разкажат на света чудесна история, да създадат легенда, да родят нов вид народен герой. През януари 2000 год. се прегрупират като Wu Ming. По-късният прект не е така радикален и е насочен повече към литературата и разказването на истории.

  Андреа Натела през 1995 г. е известен като Лутер Близет, според сайт, носещ името Андреа Натела. През 1999 г. създава "Men In Red", първата марксистко-уфологична група. През 2003 г. основава guerrigliamarketing.it - фалшива рекламна агенция, която създава подривни измами и създава странни художествени проекти, изследващи порнография, политика и реклама. През 2009 г. основава Kook Artgency - реална рекламна агенция, която управлява уличния провокативен екип 00KK, работещ в Рим. Сега работи по телевизионен сериал, базиран на най-забележителната му работа: ThisMan.org.

  Междувременно други хора също намират вдъхновение в идеята и интерпретации има и до днес, също по всички краища на света. като това видео. Написани са песни, и Този човек го още сънуват. Или поне така твърдят.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
  23 яну 2021
  Последни новини