От х:

Днес в x:

Белгия ще спира референдума за смъртното наказание в Турция

Белгия ще направи всичко възможно, за да не допусне турските граждани, живеещи в страната да гласуват в евентуален референдум за смъртното наказание.

Премиерът Шарл Мишел заяви в тв интервю, че правителството му проверява правните възможности да забрани допитването, ако президентът Реджеп Ердоган изпълни заканата си да организира референдум.

"Смъртното наказание противоречи на ценностите на нашата партия, на Белгия и на Европа. Ще използваме всяка правна възможност да направим провеждането на такъв референдум в нашата страна невъзможно", заяви Мишел, който е християн-демократ пред обществената телевизия RTBF.

След неуспешния опит за преврат миналото лято президентът Ердоган неколкократно обяви, че ще организира такова допитване, за да накаже участниците в него. Обещанието беше потвърдено и след референдума през април за увеличаването на правомощията на Ердоган и за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Евроинституциите неколкократно обявиха, че ако това се случи, то ще сложи край на преговорите за членството на Турция в ЕС. Забраната на смъртното наказание е сред условията за кандидатстване за членство в Общността.
Белгийското правителство е подкрепено и от останалите управляващи партии от коалицията - либералите и националистите.

Някои обаче се съмняват, че властите могат да забранят гласуване в посолството, което по международното право е турска територия.

Турците в Белгия дадоха най-висока подкрепа на Ердоган за увеличаване на правомощията му от турските малцинства в Европа - със 75% от подадените гласове. В Белгия 137 000 турски граждани имат избирателни права в Турция.

Междувременно, властите потвърждават, че след опита за преврат миналия юли, са получили над 700 молби от турски граждани за предоставяне на политическо убежище в Белгия. Твърди се, че много от тях са на дипломати, работили в представителствата на Турция в НАТО и към ЕС, преди преврата.

Според един от кандидатите - бивш турски войник, работил в НАТО, почти всичките му колеги са загубили работата си. От 50 дипломати и друг персонал в щабквартирата на НАТО в Брюксел, са прекратени трудовите договори на 49 души. Освободени имало и в посолството, както и в представителството към ЕС. Мнозина от тях се опасявали, че ще бъдат преследвани в Турция и са отказали да се върнат.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини