От х:

Днес в x:

Проверка на оградата по границата ударила на камък

Инспекторатът на Министерския съвет проверява дали по границата с Турция е платено за двойна ограда, а е построена единична, пише "Сега".

Всекидневникът се позовава на ненаименувани правителствени източници.

На проверяващите им е трудно да установят каква е оградата в труднодостъпните участъци, стана ясно на последния парламентарен контрол. Според служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов комисия е проверявала има ли разминаване между поръчаната двуредова ограда и построената едноредова.

Никой от проверяващите не е могъл да установи какъв е типът на съоръжението. "В протокола на приемателната комисия не е отбелязан типът на съоръжението в Бургаска област. Проверяващият екип не е могъл да установи какъв е", каза Узунов.

Проверката е започнала в последната седмица от мандата на служебното правителство - на 27 март. Инспекторите са тръгнали по следите на милионите за оградата, след като президентът Румен Радев хвърли съмнения за нередности и злоупотреба с пари.

"Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена", заяви към края на април Радев в Хасково.

До тогава съмнения имаше единствено за цената на оградата - тя вече наближава 200 млн. лв., както и около избора на фирмите строители.

"Мисля си, че президентът не е злонамерен, а просто подведен. Твърдението му е лесно оборимо", опонира му бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Той беше пряко ангажиран със строежа на съоръжението. По думите му само една трета от построената досега ограда е двуредова и така е било по план.

Не е ясно и колко точно остава да се построи. В една от последните изяви пред Народното събрание бившият служебен министър на отбраната Стефан Янев заяви, че остават 70 км, докато според Узунов недостроени са 27 км.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини